Szépek, sikeresek, félelmetesek

Vágólapra másolva!
Nem csak a hírességek világában, de a hétköznapokban is találunk olyan nőket, akik szépek, okosak, jómódúak, sikeresek - és magányosak. Vannak, akik szerint ez azért van, mert a sikeres nőktől félnek a férfiak, és még kezdeményezni se mernek, bármennyire tetszik is nekik a nő. Valóban ijesztő lehet, ha egy nő egyedül is képes boldogulni? Egyáltalán mit nevezünk sikernek? Vita az erős nők partiképességéről.
Vágólapra másolva!

"Mert te egy jégkirálynő vagy" - ezt a választ kapta Ica, amikor egy hímnemű barátjával arról beszélgettek, hogy vajon miért nem talál párt magának. "Megdöbbentett a dolog, mert nem éreztem magam hidegnek vagy elutasítónak, de a magyarázattól végképp elakadt a szavam, a srác szerint férfiasan erős egyéniség és túl sikeres vagyok, ezért megijednek tőlem a pasik." Ica egyébként egy multinál középvezető két diplomával, van egy szép háza Budapest környékén, sokat utazik.

"Az ominózus beszélgetés után kezdtem figyelni a férfiakat, valóban félnek-e tőlem" - meséli. "De csak az derült ki, hogy van, aki tart tőlem, de olyan is akad, akinek egyszerűen csak nem jövök be, azért nem kezdeményez. Abban sem volt semmi logika, hogy kik azok, akiknek 'sok' vagyok, mert volt olyan jóképű, gazdag, sikeres pasi, aki nem mert kezdeményezni, és akadt olyan is, aki sokkal alattam volt egzisztenciálisan és végzettségben, de olyan tempóban csapta a szelet, hogy hurrikánriadót rendeltek el. Szerintem az, hogy kit riaszt, ha egy nő sok mindent elért, elég személyiségfüggő."

Kétkedők és megerősítők

Icának valószínűleg igaza lehet, mert az általunk megkérdezettek sem voltak közös állásponton arról, hogy félnek-e a sikeres nőktől a férfiak. Mind a nők, mind a férfiak fele gondolta úgy, hogy általában nem mernek lépni a sikeres nők felé a pasik, míg a másik ötven százalék szerint ez inkább csak városi legenda.

Egy sikeres férfi, Ágoston bevallotta, hogy ő bizony tart a kemény csajoktól.

"Nehéz közel kerülni hozzájuk, és amikor megpróbálja az ember, igen nagy a pofára esés veszélye. Én egy ideje már csak 'kicsi, gyenge nőknél' próbálkozom, akik hálásak a bókokért, virágért, szeretetért."

A cáfolók közé tartozott viszont Csabi, aki egyenesen úgy vélte, az ilyen "vaslédik" rá is játszanak arra, hogy férfiakat megszégyenítő módon építik a karrierjüket és az egzisztenciájukat, és emiatt nincs idejük ismerkedni.

"Ők azt magyarázzák meg azzal, hogy félnek tőlük, hogy nincs normális párkapcsolatuk" - vélte a férfi. "Pedig nem a félelem tart vissza egy ilyen nőtől, hanem a rettenetes természete."

Önfelmentés, önigazolás

Csabi véleményét osztja C. Molnár Emma pszichológus is: "Szerintem a férfiak nem félnek a nőktől, akár sikeresek, akár nem, akár erősek, akár gyengék" - mondja a szakember.

"Inkább arról van szó, hogy azok a nők, akik magukat sikeresnek és erősnek gondolják, képtelenek tisztelni a férfiakat, és miközben rengeteg elüldöző jelet adnak, azzal vigasztalják magukat, hogy a pasik azért menekülnek, mert ők sikeresek, okosak és erősek."

A pszichológus úgy véli, az ilyen szólamokkal a nő célja leginkább önmaga felmentése.

"Az ilyen típusú nők látják azt, hogy akkor lennének igazán okosak és erősek, ha mindezt egy férfi segítségére, támogatására tudnák fordítani, és nem pedig egy férfi legyőzésére. Tehát nem rivalizálásra, bizonyító hadjáratra, hanem arra, amiről a régi mondás szól: minden sikeres férfi mögött keress egy okos nőt."

A szakember szerint azok a férfiak, akik úgy nyilatkoznak: félő, hogy egy sikeres nővel nem tudnak majd lépést tartani, voltaképp mások rossz tapasztalatai alapján adják fel a próbálkozást.

"A férfiak jelentős része látja ezt a fajta női attitűdöt, ezt a 'győztes nőt': azt, ahogy nő kiforgatja a férfit, ahogy a nő ellene fordítja a gyerekét.Roppant fondorlatosan tudják ezt a nők csinálni. Például válsághelyzetekben képesek az erejüket és az eszüket úgy használni, hogy a férfi azt se tudja, hol van. Ezekkel a történetekkel tele van a világ, és ahogy a nők kibeszélik egymás között a partnereiket, úgy a férfiak is beszélnek arról, hogy vigyázni kell bizonyos nőkkel."