Vágólapra másolva!
Az internetes társkeresés már itthon is általános módja az ismerkedésnek: a legnagyobb hazai internetes társkereső portál friss felméréséből kiderül, hogy minden nyolcadik magyar felnőtt keresett már párt az interneten, s hogy tízből négy három hónapon belül talált is. Megtudtuk, hogy a tipikus on-line-randizó nem tinédzser: 36 év körüli, független, felsőfokú végzettségű városlakó, és hogy a független családi állapot nem mindenkinél ugyanazt jelenti.
Vágólapra másolva!

Chris Dunn és Pam Jensen, az első olyan pár, akik az interneten ismerkedtek meg egymással, nemrég ünnepelték a 25. házassági évfordulójukat - a két fiatal 1982-ben, egy nagyon korai, kísérleti "chatprogramon" keresztül kezdtek el beszélgetni, egymásba szerettek, és egy évvel később már össze is házasodtak. És bár sokan azt mondták nekik, "esélyük sincs arra, hogy megmaradjanak a másik mellett", az ezüstlakodalmukon is "ugyanolyan szerelmesek egymásba, mint az első hetekben".

Ma már minden ötödik ember keres vagy keresett már a neten párt magának, és ez az arány a következő húsz évben minden bizonnyal csak nő majd: a Wired magazin egy, 2002-ben megjelent cikkében leírtak szerint: "2020-ra azt nézik majd hülyének, aki nem keres magának párt a neten - a véletlen és a sorsszerűség egyre inkább elveszíti az értelmét egy olyan világban, ahol az információk néhány kattintásnyira vannak".

Az internetes társkeresés ma már Magyarországon is általános módja az ismerkedésnek: a legnagyobb hazai internetes párkereső portál, a Randivonal nemrégiben közzétett elemzése szerint itthon már 1-1,2 millióan próbálták ki ezt a módszert - azaz minden nyolcadik magyar felnőtt keresett már párt az interneten.

Nem csak a húszéveseké

A közkeletű vélekedéssel ellentétben az internetes párkeresés nem a legfiatalabbakra jellemző: a portálon regisztráltak átlagéletkora 36 év, közülük több mint negyedmillióan 40 éven felüliek. A netes társkeresés elsősorban a felsőfokú végzettséggel rendelkező 25-49 éves városlakók körében tekinthető általánosnak, közülük minden harmadik keresett már partnert a világhálón.

Ma már nem jellemző, hogy az online társkeresés pusztán virtuális elfoglaltságot jelent: a férfiak 62, a nők 70%-a az internetes ismerkedés után valóban találkozik is valamelyik levelezőpartnerével. A statisztikák szerint tízből négy társkeresőnek 3 hónapon belül sikerül megtalálnia a párját, és egyre több ismerkedés végződik tartós kapcsolattal vagy házassággal.

Azonban az online társkeresés sem jelent azonnali sikert: a tipikus netes párkereső 18 emberrel levelez, közülük néggyel randevúzik, mielőtt megtalálja az igazit. A sikeres párkeresők fele 2-5 randi után találta meg a párját, 16%-uk hatnál több emberrel találkozott levelezőpartnerei közül, 5%-uk pedig több mint hússzal. A válaszadók mindössze 30%-a nyilatkozta azt, hogy egyetlen randevú elég volt ahhoz, hogy új társra találjon.

A függetlenség mást jelent férfinak és nőnek

Mára végképp megdőlt az az egykori trend, amikor sok férfi próbált partnert találni néhány női felhasználó között: az [origo] randit is magábafoglaló oldal-családon regisztráltak 44%-a nő. A párkeresők 89%-a független, ám a férfiaknak 13, a nőknek pedig 10%-a házastársi vagy élettársi kapcsolat mellett keres új társat.

A függetlenség szó azonban nem feltétlenül jelenti ugyanazt a két nemnél. A férfiak jellemzően házasság előtt keresnek partnert, a nőknél azonban magas azoknak az aránya is, akik egy rosszul sikerült házasság után próbálnak új társra lelni. (A regisztrált férfiak 64%-a nőtlen, 18%-uk elvált, 1%-uk pedig özvegy, a hölgyeknél már csak 45% a hajadonok aránya, 34%-nyi elvált és 6%-nyi özvegy mellett.)

Gyűjtögető nők, vadászó férfiak

Az online keresési szokások is egyértelműen különböznek a két nem esetében. Úgy tűnik, van, amiben nem sok változás történt az elmúlt évezredekben: a nők inkább gyűjtögető, a férfiak pedig vadászó stratégiát alkalmaznak az internetes randivonalakon is. A hölgyek inkább a sok adatot tartalmazó, részletesen kitöltött profilokat böngészik, és többszörösen megszűrik a találatokat, tehát az anonimitásukat megtartva a lehető legtöbbet igyekeznek megtudni a potenciális partnerekről. A férfiaknak fontosabb, hogy minden adatlaphoz tartozzon fénykép, és sok felhasználó közül lehessen válogatni, akiket aztán "próba-szerencse alapon" megpróbálnak egyszerre becserkészni.