Örömterápia, zenével és tánccal

Vágólapra másolva!
Egy tibeti mondás szerint a tánc megszabadítja a lelket minden gyötrelmétől - a szakértők viszont állítják: emellett a gátlásoktól, és szerencsés esetben a felesleges kilóktól is. Csakhogy van, akit tévedésből két ballábbal is megáldott az ég, és akad, akinek van ugyan tehetsége, de fogalma sincs, melyik táncot válassza. Ízelítőül néhány tipp, táncolni vágyóknak, bulizóknak és szalagavatóra készülőknek.
Vágólapra másolva!

Valószínűleg azóta táncolunk, amióta világ a világ. A barlangrajzokból is kiderül, hogy a tánc, vagyis - hivatalos definíciója szerint - egy vagy több ember művészi értékkel bíró, illetve élményt okozó mozgása, egyidős az emberiséggel. Igaz, azt nehéz lenne megmondani, hogy mi vitte rá az ősembert, hogy táncra perdüljön. Talán valamilyen ösztönnek engedelmeskedett, amikor koreográfiát kovácsolt a mindennapi mozdulatokból, de az is lehet, hogy az állatoktól leste el ezt a tudományt.

Eleinte varázserőt tulajdonítottak a táncnak, szorosan kapcsolódott a mágiához. Az ősember táncolt, vadászat előtt és után, vagy a bőséges termés reményében, vagy a beteg gyógyulását szolgálva, vagy ha valami öröm vagy bánat érte. A tánc a titkos erők felszabadítását szolgálta, és annak is megvolt a rendje, hogyan és miért táncoljanak a nők, és miért a férfiak: utóbbiak a vadász-, harci-, béke-, naptáncokat jártak, míg a nők az eső-, arató-, termékenységi-, születési és a holdnak szentelt táncokat táncolhatták. A mai táncok ezeknek az ősi mozdulatoknak a leszármazottjai.

A ringatástól a szalagavatóig

Az ember életének legelső táncát még nem is maga végzi, hanem az édesanyja segítségével éli át, amikor ritmusra, esetleg énekszóra ringatják. Később, ha gyerek zenét hall, ösztönösen mozogni kezd rá, majd hamar megtanulja az első koreográfiákat, a körtáncokat. Majd, amikor farmeres kiskamaszból hölgyek és urak lesznek, elérkezik első komoly táncok ideje, a szalagavató bálon.

Csányi Anna, tánctanár osztályoknak tanít szalagavató táncokat. Elmondása szerint általában a klasszikus nyitótáncon, a keringőn vagy palotáson kívül a fiatalok egy másik, könnyedebb show jellegű, táncot is előadnak. A szakember szerint a legnehezebbek a klasszikus latin táncok, hiszen ezekhez olyan mozgáskoordináció, és mozgás kultúra kell, ami valamilyen előképzettséget feltételez. Csányi Anna szerint nem is a két balláb, vagy a ritmusérzék hiánya a legnagyobb gátja annak, ha valaki rosszul táncol, inkább az, ha nem tud feloldódni a mozgásban.

"A szalagavató tánc sikeressége, nagyban függ attól, hogy a tánctanár fel tudja oldani a hangulatot, vagy sem. Ha a próbák jó hangulatban telnek, ha a tánc élvezet lesz a gátlásos fiatalok számára is, akkor, a produkció is sokkal jobban sikerül. A tanárnak nem csak a lépéseket kell betanítani; a feladatai közé tartozik az is, hogy a tanítványai átéljék annak a táncnak a varázslatát, amit betanulnak. Ha ez sikerül, akkor lehet egy tánc nagyon egyszerű lépésekkel is sikeres, és szórakoztató, vagy könnyekre fakasztó" - mondja.

Keringők - elegancia és suhanás

Nem csak a szalagavató, de szinte minden bál nyitótánca a keringő. A társastáncok közül a ennek, pontosabban a bécsi-keringőnek van a legrégebbi hagyománya. Neve a német "waltzen" (forogni, keringeni) szóból származik és a talajon sikló lábak forgó mozgására vonatkozik. Elődjét, a "springtanz"-t már a XII-XIII. században ropták. Aztán a tánc csiszolódott, alakult, egyre több embert hódított meg. 1794-ben a porosz udvarban, már tanulták és tanították, és be is tiltották. Ez utóbbi a későbbi porosz királynő, Lujza nevéhez fűződik, aki - állítólag - nem volt elragadtatva tőle. A tilalom Berlinben egészen 1918-ig érvényben maradt, igaz, a müncheni bálokon vígan keringőztek a hölgyek és urak. Anglia viszont nem hódolt be a waltzernek, inkább megalkotta a maga keringőjét, az angolkeringőt.

Bár kívülről bonyolultabbnak látszik, valójában a valcer összesen 6 alaplépésből áll, két 3/4-es ütemre felosztva és egy teljes fordulással összekötve. Egy kis kitartással, ritmusérzékkel, mozgáskultúrával szinte bárki képes megtanulni. Elsajátításához nincs szükség komoly felszerelésre, egy jó cipő - lányoknak magas sarkú - és kényelmes ruha kell csak hozzá.

Tortatáncból forradalom

Nem a bálok, inkább a házibulik tánca a rock & roll. A fogyókúrának sem utolsó rocki természetesen Amerikából származik. Magát a zenét a rhytm&blues irányzatok ihlették, születését pedig 1954-re datálják, amikor Bill Halley sikerre vitte a "Rock around the clock" című számát. A rock & roll természetesen a fiatalok tánca lett, akik egész forradalmat alapoztak a műfajra, ami az öltözködésben és az életformájukban is megnyilvánult.

A tánc alapjai az afro-amerikai lakosság táncaiból alakult ki pl. a cake walkból, ami arról kapta a nevét, hogy a legjobb páros egy tortát kapott ajándékba. A sütis táncon kívül még a lindy hopban is fellelhetők a rocki alapjai, ezt az "elődöt" fergeteges swing zenére táncolták, megjelentek benne az akrobatikus elemek és táncosai rengeteget improvizáltak. Ezen kívül természetesen számos tánckoreográfia segített abban, hogy az igazi rock & roll kialakulhasson. A rocki viszont teljesen szalonképtelennek bizonyult, úgyhogy az angol tánctanárok kicsit leegyszerűsítették, és megalkották a kicsit lassabb, sokkal elegánsabb jive-ot, amit akár már a bálok közönsége rophat.

Rock & roll zenére táncolni majdnem bárki tud, hiszen a lépések nem kötöttek, csak bátorság, és ritmusérzék kell hozzá. A jive kötöttebb formájától sem kell megijedni, kellő lazasággal megtanulható. Bármelyiket szeretnék elsajátítani, nagyon kényelmes cipőt, és ruhát válasszunk.