Szilvás lepény

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Hozzávalók:
A tésztához: 20 dl tej, 2 evőkanál cukor, csipetnyi só, 2 dkg élesztő, 40 dkg liszt, 4 dkg vaj, 2 db tojássárgája

A töltelékhez: 6 dkg vaj, 1 maréknyi barnacukor, kétmaréknyi mézes reggeli pehely, 80 dkg szilva, 2 teáskanál őrölt fahéj

Elkészítése:
Langyosítsuk fel a tejet egy kis lábasban, majd szórjuk bele a cukrot. Morzsoljuk hozzá az élesztőt, kanállal keverjük össze, és várjunk vele őt percet, míg az élesztő felfut.

Szórjuk a lisztet egy dagasztótálba, tegyük hozzá a szobahőmérsékletű vajat, a tojássárgáját, ízesítsük sóval, majd kezdjük el keverni.

Forrás: Kaldeneker György receptjei



Borítsuk a megkelt tésztát liszttel meghintett deszkára, nyújtófával nyújtsuk a tepsi alakjához hasonló formára, körülbelül egy centi vastagságúra.

Göngyöljük fel a sodrófára, majd borítsuk a vajjal kikent és liszttel meghintett tepsibe. Széleit igazgassuk el egyformára, az esetleges lelógó részeket késsel vágjuk le.

Olvasszuk fel a vajat egy kis edényben, majd csorgassuk meg vele a tésztát. Helyezzük rá szorosan egymás mellé a félbevágott és kimagozott szilvákat, szórjuk meg barnacukorral, őrölt fahéjjal, és a mézes müzlivel.

Tegyük forró 160-170 fokos sütőbe, és süssük 30-35 percen keresztül. Ha elkészült vágjuk kockákra, tetejét porcukorral hintsük meg.