Még várat magára az otthon szülés szabályozása

Vágólapra másolva!
Amikor tavaly év végén megkezdődtek az egyeztetések az otthon szülés törvényi szabályozásáról, megoldódni látszott a konfliktus a kórházi és az intézményen kívüli szülést pártolók között. A tárgyalások azonban elakadtak, a bábatársadalom és a jogvédő szervezetek türelme elfogyott, és ha hamarosan nem rendeződik az otthon szülés és az abban szaksegítséget nyújtók jogi helyzete, bírósághoz fordulnak.
Vágólapra másolva!

A szülő nő joga eldönteni, hogy hol akar szülni - ebben a tételben teljes az egyetértés az otthon szülés pártolói és a kórházi szülés hívei között. Ám a közös platform itt véget is ér: a szülés módjáról, körülményeiről nagyban eltért, eltér a két fél véleménye.

A két modell eltérő szakmai felkészültséget és hozzáállást feltételez, alapvetően különbözik szemléletében és gyakorlatában. A kórházi modell szerint a szülésvezetés csak kórházon belül működhet, és a felmerülő komplikációk - amelyek még egy egészséges terhesség után sem kizártak - elhárításához szülész-nőgyógyász szakorvos szükségeltetik. Az otthon szülés támogatói viszont úgy vélik, hogy egy normális lefolyású várandósság után mindehhez egy bába tudása is elegendő, az agyonmedikalizált kórházi közeg pedig eleve magában hordozza a komplikációk és az indokolatlan beavatkozások lehetőségét.

Számos egymásnak feszülő sajtónyilatkozat és petíció és két tragikus kimenetelű otthon szülés után, 2007 végén végre tárgyalóasztalhoz ült az otthon szülést segítők és a kórházi szülész szakma, hogy mindenki igényeit figyelembe véve, az Egészségügyi Minisztériummal közösen találják meg a megoldást.

A tárgyalások eredményeképpen kidolgozott minisztériumi javaslat sok szempontból megfelelt ugyan mindkét félnek, de volt jó néhány további egyeztetést igénylő pontja - az egyik legfontosabb, hogy az otthon szülést segítők képzési feltételeinek és a tanfolyam menetének kidolgozásához a minisztériumnak és az egyeztetésben részt vevőknek legalább fél évre van szükségük; majd újabb néhány hónap, amíg az első "garnitúra" végez. Ezért az Egészségügyi Minisztérium azt tervezte, hogy az otthon szülést szabályozó rendeleteket csak ez év június végén lépteti hatályba, és addig sem kötelez senkit semmire: pusztán arra kérte az otthon szülést választó anyákat és a szülést kísérő közreműködőket, hogy a miniszteri rendeletben megfogalmazott szakmai követelményeket mint ajánlást alkalmazzák és az eddigi egyeztetéseken már lefektetett alapelveket - amelyeken, úgy tűnt, nem kívánnak változtatni - tartsák be.

Ez biztosíthatta volna azt, hogy a tanfolyam elindulásáig hátralévő időben ne maradjon segítség nélkül, illetve ne kényszerüljön törvényt sérteni az az anya, aki az otthon szülést választja. Így a helyzet jogilag rendezetlen maradt ugyan, de a minisztérium engedélyével és azzal az ígérettel, hogy mielőbb megoldódik helyzetük, az otthon szülés kísérésében gyakorlatot szerzett szülésznők és bábák segíthették az erre vállalkozó családokat.

Önrendelkezési jogot sért

A civil szervezetek vártak az újabb egyeztetés időpontjára, ám azóta - bár egyfajta vázlatos, bábaképző tanterv elkészült - nem történt semmi előremutató. Tény, hogy az egészségügyben miniszterváltás volt, de Fazekas Tamás, a Társaság a Szabadságjogokért képviselője azt állítja: Székely Tamás jelenlegi minisztert már kétszer is keresték hivatalosan, választ egyszer sem kaptak.

"Alkotmányellenes helyzet áll fenn az otthon szülés hazai szabályozása kapcsán, ugyanis az állam a rendszerváltás óta nem rendezi az otthon szülés és az abban szaksegítséget nyújtók helyzetét" - állítja Fazekas Tamás, és hozzáteszi, ha mielőbb nem rendeződik ez a kérdés, a TASZ az Alkotmánybírósághoz fordul, és más jogi eljárásokat is indít.

"Az alkotmányból levezethető önrendelkezési jogból és az egészségügyi törvényből is egyértelműen kiderül, hogy a várandós édesanyának jogában áll szabadon eldönteni, hol és milyen körülmények között kívánja világra hozni gyermekét, ha ezt biztonságos feltételek mellett teheti. Ezt a választását nem hogy korlátozni nem lehet, de az állam köteles biztosítani az otthon szülés jogi, fizikai és finanszírozási hátterét is" - állítja Fazekas Tamás.

Minisztériumi javaslat

Szakmai gyakorlat és jelenlét
Az Egészségügyi Minisztérium javaslata szerint - amelyet tavaly év végén hoztak nyilvánosságra - otthon szülést legalább 10 éves gyakorlattal rendelkező szülész-nőgyógyász, illetve szülésznő vezethet majd, utóbbi csak akkor, ha elvégzi az Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet (ETI) megfelelő tanfolyamát. Az ETI a részletek kidolgozására fél évet kapna.
A javaslat szerint az otthon szülésnél két egészségügyi dolgozónak kell jelen lennie, és a szülés megindulásakor az orvosnak, illetve a szülésznőnek értesítenie kell a háttérkórházat, illetve az Országos Mentőszolgálatot.

Kizáró okok
A közzétett javaslat szerint a kizáró okok között a különböző betegségeken és korábbi szüléseknél felmerült komplikációkon túl szerepel a nagy súlyú - 4500 grammos vagy annál nagyobb - magzat, az ikerterhesség, illetve először szülő nőknél az anya 35 év feletti életkora.
A minisztérium javaslata szerint hiába döntött az otthon szülés mellett, mindenképp kórházba kell szállítani azt az anyát, akinél például fekvési rendellenességet, erős vérzést, szülészeti sokkot tapasztalnak, illetve, ha szülés közben 38 fok fölé megy a láza.
Akkor is kórházba kell vinni, ha elhúzódik az otthon szülés, vagy például, ha a magzatnál felmerül a görcsös állapot gyanúja, illetve olyan fejlődési rendellenességet észlelnek, amely azonnali orvosi beavatkozást igényel.
Kötelező műszerek
Az otthon szüléshez tárgyi feltételeket is szab a javaslat. Így például a többi között lennie kell egy, a magzati szívhang regisztrálására alkalmas műszernek, hordozható szívóberendezésnek, sürgősségi táskának, a gátmetszéshez szükséges eszköznek. A szülést levezető orvosnak vagy szülésznőnek magával kell vinnie bizonyos gyógyszereket, kötszereket, fecskendőket, veszélyes hulladék tárolására alkalmas gyűjtőt.