Paradicsomos lepényhal spenótos krumplival

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Hozzávalók:
8 db lepényhal-filé, 50 dkg paradicsom, 2 gerezd fokhagyma, 6-8 evőkanál extra szűz olívaolaj, 1 csokor friss kakukkfű, 1 kg burgonya, 20 dkg spenótlevél, só, darált bors, őrölt szerecsendió

Elkészítése:

Daráljunk a lepényhal-filékre borsot, hintsük meg enyhén sóval, csorgassuk meg olívaolajjal, és tépkedjünk rá a kakukkfűlevelekből. Tegyük a szeleteket egymásra egy tányérra, fedjük le fóliával, és sütésig hagyjuk a hűtőszekrényben.

A paradicsomszószhoz forraljunk fel egy fazékban vizet, majd dobjuk bele a paradicsomokat. Egy perc elteltével szedjük ki egy hideg vízzel telt edénybe, így könnyedén le tudjuk húzni a bőrüket. Utána vágjuk a lenyúzott paradicsomokat kis kockákra.

Forrósítsunk fel egy serpenyőben pár evőkanál olívaolajat, tegyük bele a vékonyra felszeletelt fokhagymát. Hevítsük addig, míg a szeletek sisteregni nem kezdenek, és akkor öntsük rá a paradicsomkockákat. Fűszerezzük darált borssal, letépkedett kakukkfűlevelekkel (fűszerezhetjük bazsalikommal, oreganóval vagy rozmaringgal is), ízesítsük sóval, majd kis lángon főzzük körülbelül öt percig.

Forrás: Kaldeneker György receptjei


A spenótos krumplihoz vágjuk falatnyi kockákra a meghámozott burgonyát, tegyük egy fazékba, sózzuk meg, öntsük fel vízzel és főzzük puhára. Mielőtt levennénk a tűzről, tegyük bele a megtisztított és alaposan megmosott spenótleveleket. Főzzük egy-két percig, utána szűrjük le egy szűrőedényben. Keverjünk hozzá pár evőkanál olívaolajat, kissé törjük össze, és tálalásig tartsuk melegen.

Egy nagy serpenyőben forrósítsunk fel kevés olívaolajat, majd tegyünk bele a befűszerezett halfiléből, közepes lángon mindkét oldalát süssük két-két percig.

Tálaljunk a spenótos krumpliból nagy tányér közepére, helyezzünk rá adagonként két-két szelet halat, majd kanalazzunk rá a paradicsomszószból.