Kiképzésen az Araakadémián

Vágólapra másolva!
Mosolyogni, határozottan kimondani az igent és gyönyörűnek lenni - nagyjából ennyi, amit egy profi menyasszonynak tudnia kell - látszólag. Valójában ezenfelül még azt is ügyesen kell lepleznie, hogy mennyi munka, tervezés és idegeskedés előzte meg a nagy napot. Van, akinek ez alkatilag nem okoz problémát - de mi van azzal, aki nem született szervező, és úgy érzi, egyetlen kreatív ötlete sincsen? Egy délután a menyasszonyok iskolájában.
Vágólapra másolva!

"Egy rózsaszín cukormázzal nyakon öntött helyszínen csipogó Barbie babák pletykálnak majd fogyókúráról, műkörömről és a megfelelő pillanatban felengedett fehér galambokról" - vélte egy férfiismerősöm, amikor megtudta, hogy menyasszonyképzőbe indulok.

Egy másik, női vélemény szerint az esküvő ma már üzlet, ahol a szerencsétlen ifjú párt olyan költségekbe hajszolják az erre szakosodott iparágak, amelyekre maguk sem gondoltak. "Szerintem ez az egész felhajtás csak arra jó, hogy az egyszerű, bensőséges ünnepet túldíszített rongyrázássá változtassa" - jelentette ki.

Bár ennyire nem voltam szkeptikus, kicsit mégis fenntartással kezeltem az eseményt - egy váláson túl az ember óvatosabban áll a témához - ráadásul a tanfolyam honlapja nem túl informatív, sok konkrétumot nem tudtam meg, még arról sem, mire számítsak, vagy hogy van-e hagyománya az araképzésnek akár külföldön, akár Magyarországon. Alaposabban utánanézve kiderült, bár nem ez az egyetlen ilyen "iskola" a világon, de mégis inkább az a jellemző, hogy a lányok keresnek egy remek esküvőszervezőt, aki helyettük is gondol a részletekre, mindent kitalál, és nekik - kis túlzással - csak azt az egyetlen szót, az igent kell gyakorolni.

Minden, ami kell - kivéve a vőlegényt

Kicsit később kiderült, hogy egyik fanyalgónak sincs igaza.

Egyrészt teljesen normális, hétköznapi nők érkeztek a helyszínre. Egyik-másik diák egyenesen zavarban volt, feszengve ült a kanapén, és csak a szeme sarkából leste a ruhákat, a megterített asztalokat, a kellékekkel teli vitrineket. Voltak persze olyanok is, akik csitriket megszégyenítő módon kuncogtak és kacarásztak - vagy ámuldoztak, mert az osztályterem egy kiállítás közepén volt, ahová majdnem mindent összegyűjtöttek, ami egy esküvőhöz kell. Majdnem mindent, mert például vőlegényt egyet sem lehetett látni.

Másrészt a kiképzés ingyenes, és vállaltan inkább ötletbörze, egyfajta ízelítő a lehetőségek tárházából és tájékoztatás az aktuális ruha-, smink-, frizura- és illattrendekről, mint egy személyre szabott, S.O.S. esküvőszervezés.

Csak a próba ingyenes

Az érkezéskor minden ara-jelölt kapott egy-egy számot, amivel később, ha az ő számát húzták ki a kalapból, megnyerhette a jelen lévő szakemberek - fodrászok, sminkesek, asztrológus, numerológus és parfümőr - szolgáltatásait. Amikor az összes szám elkelt, és moccanni sem lehetett a teremben, kezdődött az óra.

Az osztályfőnök, Fejes Rita bemutatta a szaktanárokat, majd megejtette a sorsolást - aztán kezdődött a kétórás szabadfoglalkozás.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

Kiképzésen az arák - még több kép a kurzusról




"Ez nem a magyar valóság, egy átlagos nő számára megfizethetetlen" - kesergett az egyik résztvevő, Kata, de végül úgy döntött, marad ötleteket meríteni.

Ízelítő az árakból

Ruha:
kölcsönzés: 100.000 - 300.000
vásárlás: 200.000 - 800.000

Smink és test:
Kényeztető kezelések masszázzsal: 50.000 - 70.000
Szőrtelenítés: 2.000 - 2.500
Smink: (két alkalom) 10.000 - 15.000

Frizura: 10.000 - 30.000

Fotós: 150.000 - 300.000



Meg van írva?

Az asztrológust viszont, ha már itt volt, Kata is kipróbálta - bár csodálkozott egy kicsit, hogy mit keres egy "csillagjós" ebben a társaságban.

"Viszonylag érdekes dolgokat mondott, sőt, még azzal kapcsolatban is beszélgettünk, hogy mikorra lenne érdemes időzíteni a nagy napot - konkrét dátumunk ugyanis még nincs, csak azt tudjuk, hogy jövőre szeretnénk egybekelni. Megkérdeztem tőle, elmondaná-e, ha a csillagok szerint a párom és én egyáltalán nem illünk össze a csillagok szerint: azt mondta, ilyen formában nem, inkább arra hívná fel a figyelmet, amit erősíteni kell a kapcsolatunkban. De nálam ilyesmiről nem beszélt, úgyhogy remélem, minden a legnagyobb rendben lesz. Igaz, korábban olvastam a kiállítóterem tulajdonosának egy nyilatkozatát, ami arról szólt, hogy az esküvő utáni napok, évek minőségéért nem vállalnak garanciát. Úgyhogy ez már tényleg rajtunk múlik."

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

Kiképzésen az arák - még több kép a kurzusról



Engem Magyarország egyetlen "orra", vagyis parfümőre, Zólyomi Zsolt tanácsai érdekeltek leginkább: tőle a hölgyek nem csak arra kaphattak választ, milyen illattal csábíthatnak a nászéjszakán, de arra is, mivel és hogyan illatosítsa a menyegző helyszínét, ami minden tényezőhöz - a násznéptől a helyszínen át az ifjú párig - passzol.