Kétszínű töklekvár

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Hozzávalók:
A cukkini lekvárhoz: 1,5 kg cukkini, 4-5 db citrom, 50 dkg kristálycukor, 1 teáskanál őrölt gyömbér (vagy kétdiónyi friss reszelt), 1 csomag lekvárzselésítő (2:1)

A sütőtökös lekvárhoz: 1,5 kg sütőtök, 50 dkg cukor, 2 db narancs leve, 2 db citrom, 2 diónyi reszelt gyömbér, 1 csomag lekvárzselésítő (2:1)

Elkészítése:
A jól megmosott cukkinit reszeljük le káposztareszelőn vagy tökgyalun. Ügyeljünk arra, hogy ne reszeljük hosszú csíkokra. Tegyük egy nagy lábasba, keverjük el benne a lekvárzselésítőt. Reszeljük bele a két citrom héját, adjuk hozzá a gyömbért. A citromok héját éles késsel vágjuk le úgy, hogy a fehér részt is eltávolítsuk. Vágjuk négyfelé a meghámozott citromokat, és a magjaikat távolítsuk el. Kockázzuk fel a citrom húsát, majd tegyük a cukkinihez. Állandó kevergetés mellet forraljuk fel a lekvárt. Ha felforrt, öntsük bele a cukrot, és még rotyogtassuk egy-két percig.

Forrás: Kaldeneker György receptjei


A sütőtökös lekvárhoz hámozzuk meg a sütőtököt, aprítsuk fel, majd tegyük egy nagy lábasba. Öntsünk rá annyi vizet, hogy épp ellepje, és tegyük fel főni. Főzzük addig míg a sütőtök meg nem puhul, utána vegyük el a tűzről és kézi mixerrel pürésítsük össze. Hagyjuk kissé kihűlni, utána reszeljük bele a friss gyömbért, csorgassuk hozzá a narancslevet, adjuk hozzá a meghámozott és kis kockákra felvágott citromok húsát, majd keverjük hozzá a lekvárzselésítőt is. Tegyük vissza a tűzre, állandóan kevergetve forraljuk fel, és szórjuk hozzá a cukrot. Főzzük vele még pár percig, utána töltsük meg vele félig a tisztára kimosott befőttesüvegeket.

Óvatosan kanalazzuk a tetejére a szintén forrásban lévő cukkinilekvárt, zárjuk le jól az üveget, és állítsuk fejre öt percig. Így nem kell tartósítószert használnunk az eltevéséhez. Öt perc elteltével betehetjük az éléskamránkba.

Nagyszerű karácsonyi ajándék lehet belőle, de palacsintába, vajjal megkent péksüteményre kenve is fogyaszthatjuk, sőt, akár fagylalt kísérője is lehet.