Spenótos rizsgombócok

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Hozzávalók:
30 dkg spenótlevél, 30 dkg megfőzött hosszúszemű rizs, 130 gr liszt, 3 teáskanál őrölt római kömény, 2 gerezd fokhagyma, 1 diónyi friss gyömbér, só, darált bors

Elkészítése:
Mossuk meg alaposan a spenótleveleket, majd dobjuk forrásban lévő vízbe. Keverjük jól össze, hogy a levelek összeessenek, és azonnal szedjük át egy hideg vízzel telt tálba. Várjuk meg, míg kihűl, szedjük át egy szűrőedénybe, majd a felesleges vizet kezünkkel nyomjuk ki belőle. Tegyük a kinyomkodott spenótleveleket egy vágódeszkára, majd éles késsel metéljük fel kisebb darabokra.

Tegyük a felvágott spenótleveleket egy nagy keverőtálba, adjuk hozzá a megfőzött rizst, szórjuk rá a lisztet, az őrölt római köményt, reszeljük rá a fokhagymát és a gyömbért. Ízesítsük sóval, majd az egészet jó alaposan gyúrjuk össze. Vizes kézzel formázzunk a masszából diónyi gombócokat.

Forrás: Kaldeneker György receptjei


Öntsünk egy párolóedény aljába vizet, majd tegyük fel forrni. A pároló felső részére tegyük a gombócokat, majd az egészet ültessük a forrásban lévő víz fölé.

Fedjük le fedővel, és gőzöljük 15 percen keresztül.

Még forrón tálaljuk kis tálkákba, melléje friss paradicsomból készített szószt kínáljunk. Remek körítés halak, báránypecsenyék és sajtok mellé, paradicsomszósszal fogyasztva önálló húsnélküli ételként is fogyaszthatjuk.