Birsalmaszörp

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Hozzávalók:
2 kg birsalma, 1 db citrom, 5-8 szem citrompótló, 70 dkg cukor

Elkészítése:
A birsalmákat mossuk meg langyos vízben, tiszta szivaccsal dörzsöljük le a bőréről a viaszos szőrzetet. A ledörzsölt almákat még egyszer alaposan mossuk le.

Óvatosan, éles késsel vágjuk őket négyfelé, vigyázzunk, mert az alma porcos részeinél könnyen megcsúszhat a kés, és balesetet okozhat. A negyedek közepéből metsszük ki a magházát, és az esetleges férges részeket is távolítsuk el. A héját nem kell eltávolítanunk.

Tegyük a birsalma kimagozott húsát egy fazékba, öntsünk rá annyi hideg vizet, hogy bőségesen ellepje. Tegyük fel főni, és főzzük húsz percen keresztül, míg az alma puha nem lesz. Vegyük le a tűzről, majd kézi mixerrel pürésítsük.

Passzírozzuk át a pürét egy finomszövésű szűrőn, hogy a birsalmában lévő kemény porcok ne kerüljenek majd a szörpbe. Tegyük vissza a tűzre a leszűrt pépet, öntsük bele a cukrot, ízesítsük a citrom kifacsart levével és a citrompótlóval.

Forrás: Kaldeneker György receptjei


Ha túl sűrű lenne a szörp, kevés vízzel hígíthatjuk. Forraljuk fel, főzzük még pár percig, utána töltsük tisztára mosott üvegekbe. Azonnal zárjuk le a tetejével, és fordítsuk a fejére, vagy az oldalára, hogy a forró szörp sterilizálja a zárókupakot. Pár perc elteltével, már be is sorakoztathatjuk az éléskamránkba az üvegeket.

Elkészíthetjük birsalmából és körtéből is vegyesen.

Ha mutatós üvegekbe töltjük, egyedi ajándék is válhat belőle.