Pulykasült almával

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Hozzávalók:
1 db kb egy kilós pulykamell filé, 2 teáskanál curry fűszerkeverék, 3 evőkanál natúr joghurt, 3-4 evőkanál olívaolaj, só, darált bors, fél narancs reszelt héja, 6-8 db jonatánalma, 2 evőkanál vaj, 1 kávéskanál mézes sütemény fűszerkeverék, 1 evőkanál barnacukor

Elkészítése:
Tegyük a pulykamell filét egy tálba, kanalazzuk rá a natúr joghurtot, daráljunk rá feketeborsot, szórjuk rá a curry fűszerkeveréket és a reszelt narancshéjat. Ízesítsük sóval és jó alaposan keverjük össze, úgy hogy a joghurtos fűszereket mindenhol érjék a húst. Tegyük egy jól zárható zacskóba a fűszeres szósszal együtt, majd zárjuk le jól, és legalább egy éjszakán át érlejük a hűtőszekrényben.

Forrósítsuk fel egy nagy serpenyőben az olívaolajat, majd tegyük bele a bepácolt pulykahúst a krémes-fűszeres páccal együtt. Mindkét oldalát erős lángon süssük elő pirosra. Tegyük az elősütött mellfilét a serpenyővel együtt forró 170-180 fokos sütőbe, ahol 20-25 perc alatt finom puhára sül. Vigyázzunk, ne süssük túl, mert akkor kiszárad a hús, és nem lesz porhanyós.

Forrás: Kaldeneker György receptjei


Míg a hús puhul a sütőben, készítsük el hozzá az almákat. Hámozzuk meg burgonya hámozóval az almákat, majd magházát teáskanállal vájjuk ki. Tegyük a meghámozott almákat tepsibe, kenjük meg olvasztott vajjal, szórjuk meg a mézeskalács fűszerkeverékkel, és a barnacukorral. Tegyük a sütőbe a pulyka mellé, ahol körülbelül tíz perc alatt puhára párolódik.

Az elkészült pulykát szeleteljük fel vékonyra, tegyünk pár szeletet nagy tányér közepére, mellé tálaljunk a megpárolt fűszeres almából. Az almák közepébe kanalazzunk almás piros-áfonyás chutney-t. Köretként sült tök húsából vajjal készített pürét kínáljunk.