Újrahasznosított karácsonyi menü

Vágólapra másolva!
A töltött káposztának jót tesz, ha áll néhány napot, és a pulyka is ízletes még december 27-én is, sőt, a bejglit is lehet enni, akár szilveszterig is. Viszont mindent meg lehet unni egy idő után - vagy csak egyszerűen túl sokat csináltunk -, ezért mindenképpen kell egy-két trükk, hogyan lehet eltüntetni a maradékokat. Maradéktalanul.
Vágólapra másolva!

Túl sok volt az étel, kevés a vendég, vagy épp minden rokon hozott egy "kis kóstolót" a saját főztjéből? Az ünnepi asztalon sok mindennek juthat hely, ám a legtöbb családnál igazi hadsereg kell ahhoz, hogy minden elfogyhasson. Igaz, hogy mindenből lehet másnap, harmadnap is enni - sőt, valaminek kifejezetten jót tesz, ha áll egy rövid ideig -, de még a legfinomabb fogásokat is meg lehet unni, kidobni az ételt pedig senki nem szereti.

Ha megmaradt némi pulyka...

Ha a sült pulykahúsból (esetleg libából vagy kacsából) maradt meg, akkor a felhasználásával finom, egyszerű pitét vagy levest készíthetünk. A leveshez egy nagy fazékban forrósítsunk fel egy evőkanálnyi olívaolajat, adjunk hozzá egy gerezd összezúzott fokhagymát és hevítsük addig, míg sisteregni nem kezd. Tegyünk hozzá kisebb kockákra felvágott sárgarépát, karlábét, zellergumót, petrezselyem gyökeret, és lefedve pároljuk néhány percig. Szórjunk rá két evőkanálnyi lisztet, keverjük jól össze, majd öntsük fel pár liter vízzel. Tegyük bele a pulykasült csontjait - nem baj ha maradt rajta egy kis hús is -, majd fűszerezzük kevés darált borssal, őrölt szerecsendióval és egy kis csokornyi kakukkfűvel (esetleg más zöldfűszert is használhatunk). Ízesítsük sóval és húsleves-kockával. Lassú tűzön főzzük 40-50 percig. Ha van otthon árpagyöngy vagy tészta, azt is tehetünk a levesbe, hogy még tartalmasabb legyen.

A húsos pitéhez első lépésként melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Egy nagy lábasban forrósítsunk fel egy evőkanálnyi vajat, és két evőkanál lisztet, készítsünk világosabb rántást. Öntsük fel egy liter húslevessel (kockából is készülhet), és keverjük addig, míg sima alaplevet sem kapunk. Fűszerezzük egy evőkanál mustárral, sóval, borssal és apróra vágott zöldfűszerekkel. Egy tepsiben vagy tűzálló edényben rétegezzük le a kockákra vagy csíkokra vágott húst, tehetünk mellé felkarikázott sárgarépát, póréhagymát vagy más zöldséget is. Öntsük rá a mártást. Nyújtsunk ki egy adag készen kapható vajas vagy leveles tésztát akkorára, hogy befedje az edényt. A tészta széleit jól nyomkodjuk a sütőedényhez, tetejét szurkáljuk meg villával, kenjük meg felvert tojással, és előmelegített sütőben 150 fokon süssük 35-40 percig. A húsos ragut befedhetjük krumplipürével is, ilyenkor a pürébe keverjünk egy-két tojássárgáját, majd fedjük be vele a ragut, villával igazgassuk el egyenletesen, és forró sütőben süssük az egészet pirosra.

A pulykahúsból gyors salátát is készíthetünk, akár munkahelyi ebéd is lehet belőle. Készítsük el először a dresszinget. Egy keverőedénybe tegyünk egy evőkanál mustárt, három evőkanál balzsamecetet, két gerezd reszelt fokhagymát, egy evőkanál olasz fűszerkeveréket és három evőkanál olívaolajat. Keverjük alaposan össze, majd tegyük félre. Egy nagy salátás tálba tépkedjük bele a jégsalátát, tegyük bele a paradicsomot, egy kevés kockára vágott eidami sajtot, két kanál olívabogyót, felkarikázott újhagymát és egy lecsepegtetett fehérbab-konzervet is. Adjuk még hozzá az ujjnyi csíkokra vágott maradék pulykasültet. Csorgassuk meg a dresszinggel, majd keverjük óvatosan össze.

Ha megmaradt egy kevés hal...

Az egészben megsütött hal maradékából a legjobb ha kenyérre kenhető szendvicskrémet készítünk. A maradék halhúsból szedjük ki a szálkákat, majd tegyük egy tálba a húst. Adjunk hozzá vékonyra felvágott zellerszárat (halványító zellert), felkockázott almát és keményre főzött, apróra vágott tojást. Ízesítsük kevés darált borssal, egy citrom kifacsart levével, némi mustárral és sóval. Pár kanálnyi majonéz hozzákeverésével tegyük krémessé. Pirítósra kenve fogyasszuk, vagy megtölthetünk vele, nagyméretű kivájt paradicsomokat is - nagyszerű étel lehet összejövetelekre!

Halmaradékból készülhet különleges rizses vagy tésztás saláta is (ezt akár a munkahelyünkre is magunkkal vihetjük, ha dolgozunk a két ünnep között). A megfőzött és kihűlt rizshez, illetve tésztához keverjük a szálkanélküli halhúst, forgassunk hozzá összevágott paradicsomot, lilahagymát, cukkinit és színes kaliforniai paprikát, majd ízesítsük citromlével, sóval és kevés darált borssal.