Alapozás buli előtt, kúra buli után

Vágólapra másolva!
Az év utolsó napján mindenki "kötelességszerűen" ünnepel; és ha szilveszter, akkor mindenképpen vidámnak, lazának, és a végsőkig felszabadultnak kell lennünk. Ha pedig ez nem megy magától, ott a gyorssegély, az emberiség ősi, ráadásul legális tudatmódosítója: az alkohol. A szilveszteri éjszakák eme elmaradhatatlan kelléke komoly veszélyekkel járhat, de szerencsére, tehetünk a teljes kóma és a pokoli másnaposság ellen.
Vágólapra másolva!

A féktelen bulizásnak nem feltétlenül kötelező kelléke az alkoholizálás, ám nagyon ritkán találunk olyan partit, amelyen csak absztinensek vesznek részt. Viszont ha félünk az ivás káros hatásaitól, vagy éppen a fájdalmas, kellemetlen következményektől másnap reggel, nem árt betartani néhány "alapszabályt".

Ne igyunk alkoholt!

Ezt nem gondoltuk teljesen komolyan, de ha félünk az alkohol következményeitől, bátran válasszuk ezt a teljes védelmet nyújtó módszert. Ha "tukmálókkal" találkozunk, és érvelnünk kell, hivatkozhatunk például arra, hogy minden szervezetünkbe kerülő korty szeszes ital egy idő után mérgező vegyületté alakul át, és ez a felelős az agysejtjeink elvesztéséért, a májzsugorért és még sorolhatnánk. Azt is elmondhatjuk, hogy az alkohol hatására csökken a vízvisszatartásért felelős hormon termelődése, és így a test rengeteg vizet veszít, ami másnapossághoz vezet. A vonalaikra ügyelők pedig megemlíthetik, hogy az alkoholban rengeteg "üres", felesleges kalória van.

Igyunk mértékkel!

Az első szabály érvényességét némileg korlátozza az a tudományos felfedezés, hogy az alkohol kis mennyiségben fogyasztva akár áldásos hatású is lehet. Már egy pohárkától is oldódik a gátlás, csökken vagy elvész a bulikon oly felesleges önkontroll. Könnyebben ismerkedünk, fokozódik a bátorság, nő az aktivitás és feldobódottság érzése. Egyesek véleménye szerint az alkohol a világ legjobb szorongásoldója - főleg azt a szorongást oldja, amely a lelkiismeret szavából, a teljesítmény miatti aggódásból ered. Ezen kívül kifejezetten beszédessé teszi az embert. Vannak egyéb áldásos hatásai is. A kevés, híg alkohol ugyanis fokozza a gyomornedv elválasztását, jó étvágyat csinál, anélkül, hogy az idegrendszerben kóros elváltozásokat okozna. A vörösbor pedig védő hatású antioxidánsokat is tartalmaz. A nőknél és férfiaknál is csökkentheti a koszorúér-betegség kialakulásának kockázatát. Ezt azzal éri el, hogy meggátolja a káros hatású koleszterin, lerakodását az érfalakon. A mérték pedig, ami a szakemberek szerint sem káros (annyira), az egy deci bornak megfelelő mennyiség naponta (a férfiaknál; a hölgyeknél ennek a fele).

Együnk buli előtt!

Ha már előre érezzük, hogy szilveszter éjjelén nem leszünk elég mértékletesek, akkor mindenképpen együnk előtte! A kezdők is hamar megtapasztalják, hogy mennyivel gyorsabban vág fejbe ugyanaz az alkoholmennyiség éhgyomorra, mint jóllakottan. Érdemes a buli előtt valami zsírosat enni, mert ez lassítja a felszívódást. A tej vagy az olívaolaj állítólag kipárnázza a gyomorfalat. Ha eszünk, az alkohol nem nyomja le a vércukorszintet, s nem emeli meg a vérnyomást, a káros hatásai sem érvényesülnek annyira.

Ne keverjük a piát!

Már legurult egy pohárka ágyas pálinka és még innál? Ne nyúlj a tequilás üveg után! Régi alapszabály, hogy ne keverjük az italokat! Válasszunk ki egyfélét és tartsunk ki amellett, ne koccintsunk mindenkivel a saját italával. Ugyanis minél többféle összetevőt kell lebontogatnia a szervezetnek, annál nehezebb a dolga. Ha aznap nem is, másnap csúnya bosszút állnak az összetevők. Egyenként.

Ne igyunk energiaitalokat és alkoholt együtt!

Mindkettő káros külön is, de együtt kiszámíthatatlan hatásai lehetnek - annak ellenére, hogy népszerű "koktélokat" szoktak belőlük keverni, főleg a fiatalok, hogy tovább lábon maradjanak és többet tudjanak majd inni. Ám több tanulmány is született újabban ennek a speciális koktélnak a vizsgálatára, és mind azt mutatta ki, hogy ez a keverék sokkal veszélyesebb, mint ahogyan azt hinnénk. Az ital fogyasztói egy nagy ivászat után sem "dőlnek ki", és az energiaital hatására túlértékelve pillanatnyi képességeiket, például simán autóba ülnek részegen. Az energiaitalokban lévő koffein emellett dupla feldobottsággal "ajándékoz meg", tehát még inkább emelheti a vérnyomást, és a koffein meg az alkohol együtt még több vizet von el a szervezetből.

Mellőzük a színeket!

A színes italok ártalmasabbak - állítják a szakértők. Ugyanis minden, ami szép színes, valamilyen plusz adalékot tartalmaz. Ezért a vörösbor durvább macskajajt okoz, mint a fehér, az unikum übereli a vodka hatását. A cukrozott, általában "csajos" italoknak minősített likőrök vagy éppen a koktélok is jobban megviselik a szervezetet a hozzáadott cukor és egyéb ízesítők, ízfokozók vagy színesítők miatt. Ha már mindenképpen iszunk, igyunk "fehéreket" és "világosakat".

Minőség a mennyiség felett

Logikus és jól ismert szabály. Általában - talán nem meglepő - a legdrágább italok a legtisztábbak; vagyis ezek azok, amik nem ütnek ki annyira. Legkésőbb másnap biztos megérezzük a silány ital káros hatását, de a nagyobb baj az, hogy az ócska, pancsolt ital nem csak a májat, de a vesét is súlyosan károsítja és fogalmunk sincs, mi minden lehet benne.

Igyunk sok vizet!

Aranyszabály: minden kör után igyunk egy pohár vizet Az alkohol hatására a szervezet dehidratálódik, kiszárad. Például az agy kiszáradása vezet másnaposan ahhoz a rettenetes fejfájáshoz, és ezért látszik meg egy-egy átdorbézolt éjszaka a bőrünkön is. Igyunk tehát sok vizet (ez ráadásul fel is higítja az alkoholt, tehát egyszerűbben ürül ki a szervezetből).

Legyen legalább egy józan a társaságban

A mértéktelen ivásnak nem csak a szervezetünkre gyakorolt hatásai lehetnek veszélyesek. A pszichénk is "odavan" ilyenkor; és bár ezek a hatások alapvetően kellemesek, de veszélyesek is lehetnek. Az önkontroll és a gátlások kellemes elvesztése például igen kellemetlen következményekkel járhat. A részegek gyakrabban lesznek bűnesetek elkövetői (az önkontroll és az erkölcsi gátak elvesztése miatt) és áldozatai (a lelassult reakcióidő, a mozgáskoordináció romlása miatt). A részegeknek ráadásul - lássuk be, némi joggal - nem is hisznek sokszor, hiszen az alkohol memóriazavart, sőt memória-kiesést okoz, nagyobb mennyiségben pedig akár hallucinációkat is. Így egy jól indult buli hamar rémálommá válhat, de ha van egy józan ítélőképessége teljes birtokában lévő önként vállalkozó, az megóvhatja a dévaj társaságot a legrosszabbtól. Persze nem várható senkitől, hogy rendszeresen védelmezze illuminált ismerőseit, de igazságosan beosztva, mindenki vállalhatja néha az őrző-védő szerepet.