Gesztenyés szelet

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Hozzávalók:
A tésztához: 4 db tojás, 25 dkg porcukor, 1 dl szódavíz, 20 dkg búzaliszt, fél csomag sütőpor, 1 csipetnyi só

A krémhez: 25 dkg vaj, 20 dkg porcukor, 25 dkg gesztenyemassza, 5 dl tej, 2 csomag vaníliás pudingpor, 2 csomag vaníliás cukor, 3 cl rum

Elkészítése:
A tésztához üssük a tojások sárgáját egy keverőtálba, szórjuk rá a porcukrot, majd elektromos habverővel keverjük tíz percig, míg könnyű és habos nem lesz. Utána lassú keverés mellett keverjük hozzá a szódavizet, majd a sütőporral és a sóval összekevert lisztet.

Verjük fel a tojások fehérjét kemény habba, és kis adagokban, óvatosan kevergetve dolgozzuk a tojásos-lisztes tésztához.

Kenjünk ki vajjal és hintsünk meg liszttel egy közepes méretű, körülbelül 20x30 centi átmérőjű tepsit, töltsük bel a tésztát, tetejét egyengessük el egy kanállal, majd tegyük előmelegített sütőbe. 130-140 fokon süssük körülbelül 25-30 percig. Mielőtt kivennénk a sütőből, szúrjunk a tésztába egy fogvájót,és ha már nem ragad rá a tészta, biztosak lehetünk, hogy teljesen átsült a süteményünk.

Forrás: Kaldeneker György receptjei


A krémhez tegyük a szobahőmérsékletű vajat egy keverőtálba, tegyük hozzá a porcukrot és a gesztenyemasszát, majd elektromos habverővel keverjük tíz percig, míg könnyű és habos nem lesz.

Keverjük össze pár evőkanálnyi hideg tejjel a pudingport, és a vaníliás cukrot, majd állandó kevergetés mellett csorgassuk a forrásban lévő tejhez. Állandóan kevergetve főzzük sűrűre, majd vegyük le a tűzről és hagyjuk jól kihűlni.

A kihűlt vaníliás krémet, és a rumot keverjük a gesztenyés krémhez, majd kenjük az ugyancsak kihűlt tészta tetejére. Felületét egyengessük simára, majd reszeljünk rá csokoládét, vagy nyomjunk rá gesztenyemasszát.

Tegyük a hűtőszekrénybe pár órára, hogy a krém megdermedjen, majd vágjuk egyforma szeletekre.