Sok pénz - több élvezet

Vágólapra másolva!
Több orgazmust élnek át a nők a gazdag férfiakkal, mint a szegényekkel - állítják brit tudósok egy kutatás eredményeire alapozva. Az élvezet tényleg a pénztől függ? Egy szexológus férfi inkább nem, mint igen, az orgazmus tréner nő viszont úgy gondolja, lehet alapja a felmérésnek.
Vágólapra másolva!

Várhatóan nagy vitát kavar majd az az orgazmuskészség mibenlétét firtató kutatás, és az eredményekből született tanulmány, amelyet a Newcastle-i egyetem két evolúciós biológiával foglalkozó kutatója, dr. Thomas Pollet és Daniel Nettles professzor készített. A tudósok egy ötezer fős kínai felmérés adatait elemezték: az interjúkon a szexuális életükről részletesen kikérdezett nők közül 1534-en éltek állandó párkapcsolatban, közülük 121 mondta azt, hogy a szex számára mindig kielégüléssel végződik, 408-an gyakran, 762-en néha jutnak el a csúcsra - saját bevallásuk szerint - 243-nak pedig soha nem volt orgazmusa. A kutatók szerint - bár azt elismerik, hogy emellett még számos dolgon múlt, hogy ki melyik csoportba került - az orgazmusra az egyik legnagyobb befolyással bíró tényező a partner pénzügyi helyzete volt.

A pénz és az orgazmus kapcsolata még akkor is feltűnően szorosnak bizonyult, amikor számos más tényezőt is figyelembe vettek, így például az kutatásban résztvevők egészségi állapotát, korát, iskolázottságát és a párkapcsolat tartósságát. Dr. Pollet szerint nem zárható ki teljesen, hogy az interjúk torzítottak valamelyest - mivel a nők többet feltételezhetnek partnerükről, ha elégedettek szexuális teljesítményével, vagy eltúlozzák beszámolójukat szexuális örömeikről, ha befolyásos partnerük van -, a tudós ugyanakkor úgy vélte: figyelembe kell venni, hogy az interjúk az alanyok lakásától távol készültek, partnereik nem voltak jelen, és a nők, ha kérték, maguk írhatták be a válaszokat a számítógépbe. A tanulmány szerint ez az összefüggés nem kizárólag a kínai nőkre igaz, hiszen Németországban, és Amerikában is készültek korábban hasonló kutatások, amelyek azt mutatták, hogy sok más mellett a pénz nagyon fontos a partnerválasztásnál. A kutatók szerint mindez arra vezethető vissza, hogy a nők orgazmuskészsége az evolúció során úgy fejlődhetett, hogy olyan partner találjanak, aki képes felnevelni és eltartani a későbbi utódokat.

Egy gazdag pasi cáfolata
"Szerintem ez egyszerűen nem igaz"- sommázta a véleményét Ignác, aki negyven éves kora felett került be az igazán jómódúak társaságába. A most ötvenes éveiben járó férfi nem feltűnően jóképű, inkább csak ápolt, kellemes megjelenésű - saját bevallása szerint is.

"Elég sok barátnőm volt, egyetemista koromban volt, hogy párhuzamosan több nővel is jártam. Volt olyan barátnőm, a csóróbb korszakomban, akivel ágyrogyásig szerettük egymást, és egy-egy éjszaka tucatszor elélvezett, és volt olyan nő, aki úgy feküdt alattam, mint egy darab fa, akármit csináltam vele egy luxushotel szobájában, holott akkor már jó vastag volt a bankszámlám. Ha rosszindulatú akarnák lenni, inkább csak ott találnék összefüggést, hogy amikor farmerben, polóban, tornacsukában végigmegyek a Balaton parton, sokkal kevesebb nő kattan rám, mint amikor egy jó kocsiból szállok ki a belváros közepén. Szerintem a pénz legfeljebb abban segít, hogy könnyebben megkapjam a nőket, abban nem, hogy könnyebben kielégítsem őket."

Tudattalan szűrő
Dr. Esztergomi László szexológus szerint sem igazán tudományosak a kutatók megállapításai. Ő úgy véli, hogy a párválasztásnál valóban szempont lehet a férfi anyagi helyzete, de a szex pont olyan jó lehet egy szegény emberrel, mint egy gazdaggal.

"Az igaz, és ezeket kísérletek is alátámasztották, hogy a nő eleve úgy választ partnert, hogy tudattalanul felméri, lehetne-e gyereke a férfitól, és ha igen, akkor mennyire élne anyagi biztonságban a egész család. Ezt viszont inkább első pillantásra, ismerkedéskor méri fel. A szex viszont egészen más eset. A szexuális kultúra javarészt Indiából ered, ezt a Káma Szutra óta tudjuk, ahogy azt is, hogy már ott is elsősorban a gazdagoknak volt ideje és lehetősége arra, hogy a szexet ne csak egyszerű gyors örömszerzésnek tekintsék, hanem hosszan kiélvezendő jónak."

A szakember szerint az is torzíthatta a felmérés eredményeit, hogy bemondás alapján állapították meg az eredményt.

"Volt egy felmérés régebben Amerikában, amiben a férfiakat faggatták a pénisz méretükről, majd ez alapján megállapították, hogy az amerikai férfinak áltagban mekkora a pénisze. Ezt tényként kezelték évtizedekig, csakhogy aztán csináltak egy másik felmérést, amikor már maguk a kutatók mérték le, és kiderült, hogy sok centivel kisebb az átlagméret. Nyilván, amikor a férfi vallotta be a méreteit, dicsekedett egy kicsit, és hozzátett néhány centit. De amikor a kutatók egzakt módon lemérték, kiderült, hogy a valóság lényegesen kisebb. Így az sem kizárt, hogy egy nő valamiért több orgazmust "vall be", mint amennyit a valóságban átélt."

Ráhangolni és ráhangolódni

Dr. Esztergomi László szerint ráadásul a nők orgazmusa sokkal összetettebb annál, hogy egyetlen ilyen leegyszerűsített kijelentéseket tehessünk ezzel kapcsolatban.

"A női orgazmus elképesztően rejtelmes dolog. Alapvetően fontos, hogy a nő képes legyen ellazulni, ráhangalódni a partnerére. Vagyis, véleményem szerint nem igaz, hogy minél gazdagabb valaki, annál jobb a kielégítő képessége - de az igaz lehet, hogy a nő képes jobban ráhangolódni: mert egyrészt tudatában van, annak, hogy egy rendkívüli emberrel van együtt, és jobban át tudja adni magát az örömnek; másrészt a módosabb emberek képesek jobban megteremteni a romantikus körülményeket. De ettől nem a pasi kielégítő képessége nő meg, csak jobban figyel a partnerére, amit az minden bizonnyal értékel. Egy kapkodós, sietős férfi mellett nagyon nehezen fog a nő orgazmust elérni, hacsak nem szuper az orgazmus készsége."

A szakember szerint még az sem igaz, hogy valaki általában "jó az ágyban", mert nő pont annyira lesz nő, amennyire azt egy férfi kiváltja belőle, egy férfi pedig annyira férfi, amennyire egy nő mellett az lehet.