[origo] címlap24 órakomment.huvidea[freemail]iWiW

[origo]

Öngyilkos turizmus

2007.03.25., 9:23|Utolsó módosítás:2008. 05. 14., 11:19|
Fogkrémmel tisztították a Taj Mahalt

Hasonló problémával kell megküzdeniük a világ talán legismertebb épülete, az Agrában található Taj Mahal megóvásáért fáradozó szakembereknek. A mogul stílusú fenséges fehérmárvány síremlék, a szerelem emlékműve vitán felül a leglátogatottabb turistalátványosság Indiában és Ázsiában egyaránt. Az épületnek otthont adó, fallal körülzárt parkot az év szinte minden napján turisták ezrei keresik fel, akik kizárólag ezért az élményért utaznak a szépnek és izgalmasnak távolról sem nevezhető Agra városába.

Az idelátogató külföldiek 95 százaléka csupán egyetlen éjszakát tölt a városban, a Taj Mahal mellett pedig egyedül az agrai erődöt keresik fel. A két legfontosabb látnivaló így fokozottan kitett a turisták áradatának. A turistabuszok, taxik és kisbuszok forgalma néhány évvel ezelőtt olyan mértékűre nőtt, hogy a kipufogógázoknak köszönhetően a síremlék fehérmárvány burkolata lassan kezdett besárgulni. A helyiek látva a sajnálatos elszíneződést, és megijedve az így várható bevételcsökkenéstől, a lehető legnagyobb kárt tették az épületben: az elsárgult részeket fehér fogkrémmel próbálták tisztává varázsolni. A helyi hatóságok ezért kénytelenek voltak egy drasztikus, a bevételeket súlyosan érintő lépést megtenni: a hét egy napján zárva tartják a Taj Mahalt.

Minden pénteken tisztítómunkások raja lepi el az épületet és egy speciális, vízzel kevert vegyszeroldattal módszeresen letakarítják a Taj Mahal burkolatát és a környező kövezetet. A beavatkozás még épp időben érkezett, a végzetes szennyeződést sikerült megállítani.

Sajnálatos ugyanakkor, hogy az indiai hatóságok semmit sem tesznek a Taj Mahal falain túli utcák és negyed tisztántartásáért, így az idelátogató turisták élménye meglehetősen vegyes.

Mallorcán mindent beépítenek

A túlságosan nagyra nőtt turistaforgalom nemcsak Ázsiában jelent gondot, Európában is tapasztalható hasonló jelenség. A hirtelen divatossá váló nyaralóhelyeken a helyi hatóságok sok esetben megrészegülnek a turizmusból származó bevételektől és minden eszközzel a kapacitások bővítésén fáradoznak. Pontosan ez történt a legnépszerűbb spanyol nyaralószigetek egyikén, Mallorcán is, ahol az idegenforgalomnak mindent alárendelő hatóságok ellen a sziget történetének legnagyobb tömegtüntetését tartották.

Mallorcára évente közel tízmillió turista látogat el, s a hatóságok a bevételek növelése érdekében egyre nagyobb területeket nyitnak meg az idegenforgalmat szolgáló építkezések számára.

Legyen vége a rombolásnak!, Mentsük meg Mallorcát! - követelték a Palma de Mallorca utcáin végigvonuló tüntetők spanyol lapjelentések szerint. Az emberek az ellen tiltakoztak, hogy a sziget egyre nagyobb területeit betonozzák be az építőipar és az idegenforgalom érdekében.

A zöldszervezetek és a baloldali pártok szerint a Baleári-szigetek önkormányzata által engedélyezett nagyarányú út-, szálloda- és golfpálya-építkezések tönkreteszik Mallorca természeti környezetét. A környezetvédők szerint az útépítés és a tengerparti szállodasorok felhúzása máris visszafordíthatatlan ökológiai károkat okozott. A spanyol környezetvédelmi minisztérium már 2004-ben figyelmeztetett, hogy a túlzott beépítés végső soron magukat a turistákat is elriasztja Mallorcától. A kelet-európai konkurencia megjelenése miatt átmenetileg turistákat veszítő Mallorca idegenforgalma azonban tavaly ismét 9,1 százalékkal tovább nőtt, és a látogatók száma elérte a 9,6 millió főt.

[origo]

Legolvasottabb cikkek

hirdetés

További adatok » Időjárás »

hirdetés
Impresszum Médiaajánlat Adatkezelési Szabályzat Az ORIGO kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva.