Strukturált tőke áramlik a befektetési alapokba

Vágólapra másolva!
A befektetési alapokba áramló pénz egyharmada ma már a strukturált, tőke-, illetve hozamgarantált befektetési termékekbe kerül Európában és Magyarországon - mondta Garamvölgyi Zoltán, az OTP Garancia Biztosító treasuryigazgatója.
Vágólapra másolva!

Leggyakrabban a tőke- és a hozamgarantált termékeket hívják így. Ezek többnyire befektetési vagy befektetési egységhez kötött eszközalap formájában jelennek meg. A termék mindig egy kockázat-hozam kombinációt egyesít, illetve a befektető egyéni igényéhez igazodik - közölte Garamvölgyi Zoltán.

A legutolsó lezárt évben, 2005-ben, Európában a befektetési alapokba 378 milliárd euró áramlott be, az alapok összesített állománya 4789 milliárd euró volt. A befektetési alapokba 170 milliárd eurót fektettek be, így a teljes új befektetés egyharmada ide került. A befektetőket három csoportra osztják, ezek a következők: kisbefektetők, a privát banki ügyfelek, valamint az intézmények. A strukturált befektetések kétharmada a kisbefektetőké és a privát ügyfeleké, 19 százaléka pedig az intézményeké.

Ezen a piacon Svájc vezet, a 170 milliárdból 28 milliárd euró befektetés jut rá. A Befektetési Alapkezelők Magyarországi Szövetsége adatai alapján ez év március utolsó napján Magyarországon 81 garantált befektetési alap működött: 2005 végén 35, 2006 utolsó napján pedig 69 volt ezen alapok száma. A nettó eszközérték hasonló dinamikával bővült, és március 31-én 291 milliárd forintot tett ki. A garantált és az egyéb alapok aránya Magyarországon is az európaival azonosan egyharmad-kétharmad.

Az OTP Garancia Biztosító 1998 február óta van jelen a piacon ilyen termékekkel, akkor hozta ki az első tőkefedezeti alapját.