Kivonják az 1 és 2 forintost

Vágólapra másolva!
Gazdaságossági szempontok miatt jövő év márciusától kivonja a Magyar Nemzeti Bank az 1 és 2 forintos aprópénzt. Ezentúl, ha a kifizetendő összeg nem nullára vagy ötösre végződik, lefelé kerekítenek. Ha pénzt kapunk, akkor meg felfelé. A bankkártyás fizetésre viszont ez nem vonatkozik.
Vágólapra másolva!

Március elsejétől már nem kell a pénztárcánkban kotorászni az 1 és 2 forintos után. Ugyanis kivonják ezeket a forgalomból, a jegybank monetáris tanácsának döntése alapján.

A szakemberek szerint erre azért van szükség, mert nem éri meg legyártani az 1 és 2 forintos érméket, előállításuk költsége meghaladja névértéküket.

Az érmék kivonása csak a készpénzes fizetést érinti, a bankkártyával vagy átulással történő fizetésnél maradhatnak. Ha a kifizetendő összeg 9 forintra végződik, akkor csak ennyit vonnak le s zámlánkról, nem kerekítik se fel, se le.

A Magyar Nemzeti Bank egyik fontos feladata, hogy a lakosságot és a gazdaságot megfelelő mennyiségű, minőségű és címlet-összetételű készpénzzel lássa el. Az elemzések azt mutatják, hogy az 1 és 2 forintos aprópénzeket az emberek hosszabb idő óta egyre kevésbé használják, mivel önmagukban nem rendelkeznek számottevő vásárlóértékkel.

A gyártott érmék nagy része elkallódik, elvész, így aktívan nem vesz részt a készpénzforgalomban. Ezen túlmenően a fémek világpiaci ára az utóbbi években magas szintre emelkedett, ezért az érmék gyártatása jelentős többlet ráfordítást okoz a közpénzből gazdálkodó Magyar Nemzeti Bank, s így az egész ország számára.