Nagy esők a hét egyetlen szabadnapján

Vágólapra másolva!
Míg a munkanappá változtatott szombaton az ország nagy részén kellemes, az átlagosnál enyhébb az idő, vasárnap helyenként egész nap kiadós esőre készülhetünk. A Dunántúlon várható a legtöbb csapadék, a Balaton vízgyűjtőjén is rengeteg esőre van kilátás, immár évek óta folyamatosan magas a "magyar tenger" vízállása. Hétfőn válik ismét szárazabbá időjárásunk.
Vágólapra másolva!

Szombaton az ország nagy részén kellemes idő alakult ki. Az időnként előbukkanó nap hatására az előző napoknál is enyhébb az idő, a hőmérséklet nagy területen haladja meg a 15 fokot, ami néhány fokkal magasabb az ilyenkor megszokottnál. A hétvégi munkanapon csupán az északi megyékben alakulhat ki délután elszórtan eső, zápor.

Akik a hét egyetlen szabadnapján is hasonló folytatást várnak, azok sajnos csalódni fognak. Egy az Északi-tenger felett vonuló frontoktól "leszakadt" kisméretű magassági hidegcsepp éjszaka megközelíti hazánkat. A hidegcsepp labilizálja a levegőt, és ez kedvez a felhő- és csapadékképződésnek. Alacsonyabb szinteken a Kárpát-medence fölé mediterrán eredetű meleg, nedves levegő érkezik, és ennek a hidegcseppel való kombinációja nagy esőzést okozhat.

Az éjszaka első felében főként hazánktól néhány száz kilométerrel nyugatra alakul ki eső, illetve az Alpok keleti nyúlványain 1700 méter felett havazás. Hajnalban a Dunántúlon ered el az eső, majd szinte az egész nap folyamán fog esni. A gyenge szemerkélések mellett többször záporszerű csapadékra is készülhetünk. Az előző csapadékhullám után még sokfelé telített a talaj, az újabb esőben a patakok és kisebb folyók vízszintje átmeneti gyors emelkedésnek indulhat.

A legtöbb csapadék a Balaton vízgyűjtőjén várható. Közép-Európa legnagyobb felületű tava a 2002-2003. évi nagy szárazság után immár három és fél éve átlag feletti szintet mutat. Decemberre a vízszint akár a 100 cm-t is meghaladhatja, amely a legalacsonyabb balatoni település, Balatonfenyves számára már kedvezőtlennek mondható.

Az ország keleti felén hosszabb megszakításokkal szórványosan kisebb esőkre számíthatunk, csupán az északkeleti megyékben van esély egy-két órás napsütésre, kirándulóidőre.