Tesztelhető a Firefox 3

Vágólapra másolva!
Letölthető a népszerű alternatív böngésző új verziójának bétája: bár a tesztelésre szánt változat nem éppen stabilan működik, ki lehet próbálni benne az új funkciók zömét.
Vágólapra másolva!

A Mozilla Alapítvány honlapjáról a Windows mellett Mac OS X és Linux operációs rendszerre is letölthető a jelenlegi kettes szériát felváltó Firefox böngésző első tesztváltozata, melynek megjelenését eredetileg még júniusra ígérték.

Bár magyar nyelvű verzió a bétából nem létezik, ez nem olyan nagy baj, próbáink során ugyanis meglehetősen rapszodikusan viselkedett. Az egyik PC-nken a jobb egérgomb lenyomásának hatására mindig összeomlott, egy másik gépen viszont gond nélkül lehetett azt használni, bár a lefagyások ezen is gyakoriak voltak. Kipróbálását mindenesetre csak elszánt olvasóinknak javasoljuk, mivel az új verzióval a jelenlegivel használt bővítések zöme nem működik.

Normális lett a zoom

Akinek egy kicsit is jobb, nagyfelbontású monitora van, az értékelni fogja, hogy az Operához hasonlóan a Firefox 3 is képes végre a weboldalakat teljes egészében felnagyítani: míg eddig csak a betűméretet lehetett növelni, a bétában már a képek, grafikus menük, flash-animációk mérete is arányosan növekszik zoomoláskor.

Forrás: [origo]

Fejlettebb könyvjelzők, okosabb e-mail

Az új Firefoxban a címsor jobb oldalán lévő gombok sora egy csillaggal bővült, ez a könyvjelzők elmentését hivatott kényelmesebbé tenni. Erre kattintva az éppen betöltött honlap rögtön a kedvenc oldalak közé kerül, s a 3-as verzióban címkéket (tageket) is hozzá lehet majd rendelni a linkekhez, ami a kategorizálásukat könnyíti meg - ezeket egy Places nevű mappából könnyen ki is lehet listázni.

Megújítják a letöltéseket és a jelszavak mentését végző felületeket, egyszerűbb lesz a bővítéseket is kezelni a hármas verzióval. A Gmail és más hasonló webes levelezőt használók számára lesz egy praktikus újítás még, hogy az új Firefox képes lesz a honlapokon lévő e-mail-hivatkozásokat a webes szolgáltatásokban is megnyitni, nem kizárólag a winchesterre telepített kliensprogrammal lehet majd használni.

Jelentős gyorsulást ígérnek

A fejlesztők ezenkívül jelentős gyorsulást ígérnek a böngésző működésében is, a Firefox következő bétái ígéretük szerint fürgébbek lesznek a most kiadott tesztverziónál. Orvosolták a böngésző számos memóriakezelési hibáját is, ezek eredményeként számítani lehet arra, hogy legalább részben megszűnik a browser azon hibája, hogy hosszabb használat után feleslegesen nagy szeletet foglal le a rendelkezésre álló rendszermemóriából.

Bár nem tudtuk még kipróbálni, a hármas Firefox már kompatibilis lesz a Windows Vista szülői felügyeleti funkciójával, amellyel például az is beállítható, hogy a gyerek milyen témájú honlapokat kereshet fel s melyek tiltottak számára. A biztonság növelését célozza az is, hogy a 3-as verzió futtatható fájlok esetén automatikusan vírusellenőrzést is végez, ha ven erre a célra szolgáló alkalmazás telepítve a PC-re.

Nem tudni, mikor érkezik

Egyelőre nincs hivatalos időpont kitűzve a Firefox 3 végleges verziójának megjelenésére, a fejlesztők mindössze annyit közöltek a projekt honlapján, hogy amint megüti a megfelelő minőségi színvonalat a browser, ki fogják adni a végleges verziót belőle. Mivel a most debütált első béta verzió megjelenését eredetileg júniusra ígérték, valószínűsíthető, hogy erre már csak valamikor 2008-ban fog sor kerülni.