Januártól egyesül a CIB és az Inter-Európa

Vágólapra másolva!
Január elsejétől nem csak jogilag, hanem működésének csaknem minden elemében is egyesül a CIB Bank és az Inter-Európa Bank - közölte szerdán Török László, a két pénzintézet vezérigazgatója. Szerinte a CIB Bank néven egyesülő pénzintézet a második legnagyobb magyar bankká válik.
Vágólapra másolva!

Török László szerint az Inter-Európa Bankkal kiegészülő CIB Bank mérlegfőösszeg szerinti piaci részesedése 10,3 százalék, a teljes ügyfélállomány szerinti részesedése 12,6 százalék, a teljes ügyfélbetét-állomány szerinti részesedése 11,8 százalék. A pénzintézet székhelye a CIB Bank Medve utcai székháza lesz, a lakossági üzletágat az Andrássy úti, a vállalati üzletágat a Szabadság téri épületből irányítják majd.

Az egyesülés után a banknak 140 fiókja lesz az országban, és a fúzió során csak egy-egy fiókot szüntetnek meg. Az Inter-Európa Bank fiókjainak arculatváltása 2008 első tíz munkanapján, legkésőbb január közepéig megtörténik. A technikai átállás érdekében 2007 utolsó munkanapján illetve 2008 első munkanapján bankszünnapot tartanak az egyesülő pénzintézetek.

Török László úgy véli, hogy az egyesülés nyomán létrejövő szélesebb fiókhálózattal, bővebb termékkínálattal, jobb elektronikus csatornákkal áll majd ügyfelei rendelkezésére, és mindkét bank ügyfelei jól járnak az egyesüléssel. Az Inter-Európa Bank szolgáltatásai közül az eBroker, a nyugdíj-előtakarékossági számla és a költözési hitel bekerül a CIB termékkínálatába, összehangolják a kondíciókat, ésszerűsítik a termékszerkezetet.

A vezérigazgató szerint az általa irányított banknak már 2009-ben 7 milliárd forint haszna származik az egyesülésből, a fúzió költségei pedig ennek mintegy felét teszik ki. Török László arról is beszélt, hogy már eldöntötték, kik lesznek az egyesült bank vezetői, és a pénzintézetnek. Az 10 fős felső vezetéséből 8 főt a CIB Bank, kettőt a az Inter-Európa bank ad.

Török László arról is beszélt, hogy a két bank jelenlegi 3800 főt kitevő létszámából mintegy 200 fő válik feleslegessé. Ám a terjeszkedés miatt a következő év végén a CIB Banknak ugyanúgy körülbelül 3800 alkalmazottja lesz, mint az idei év végén az egyesülő bankoknak.

A CIB Bank tulajdonosa, a Banca Intesa és az Inter-Európa Bank Tulajdonosa a San Paolo IMI idén január 1-én egyesült Olaszországban. Corrado Pasera vezérigazgató április 14-én jelentette be a külföldi leánybankok egyesülését Milánóban.

Magyarországon a CIB Bank ás az Inter-Európa Bank június 25-én döntött az egyesülésről. Török Lászlót, a CIB Bank vezérigazgatóját július 16-án kinevezték az Inter-Európa bank vezérigazgatójának is. A két bank közgyűlése pedig szeptember 27-én fogadta el az egyesülést.

A CIB Bank az idei év első 9 hónapjában 26,3 milliárd forint adózott eredményt termelt, miközben mérlegfőösszege 2033,8 milliárd forintot ért el. Az előbbi 34, a az utóbbi 13 százalékkal nagyobb, mint egy évvel korábban volt. Az elért adózott eredmény értéke már több a tavalyi egész évinél. A vezérigazgató szerint az éves eredménye elérheti a 30 milliárd forintot.

Ugyanakkor az Inter-Európa Bank mérlegfőösszege 15 százalékkal 360 milliárd forintra nőtt, adózott eredménye pedig 2,9 milliárd forint lett. Ez csökkenést jelent, mert az előző évi adatot jelentősen megnövelte az FHB-részvények eladáskor elért árfolyamnyereség.

Török László úgy véli, hogy a vállalati hitelállomány 15,3 százalékos és a vállalati betétállomány 13,5 százalékos, valamint a lízing üzletág 16,6 részesedésével elégedettek lehetnek, azonban a lakossági piacon meglévő részesedéssel nem, ott ugyanis piacrészesedésük 6,9 százalékos, illetve 10 százalékos.

Giczi József