Vágólapra másolva!
A Serie A-ban egyre inkább úgy tűnik, hogy az Internazionale megint magabiztosan szerzi meg az aranyérmet, a fő kérdés inkább az lehet az olasz pontvadászatban, hogy mely gárda végez majd a második helyen a milánóiak mögött. Jelenleg az AS Roma foglalja el ezt a pozíciót, a csapat annak ellenére is tartja magát a dobogó második fokán, hogy kulcsembere, Francesco Totti jó pár mérkőzést kihagyott a szezon során.

A rómaiak a legutóbbi idényben is ezüstérmesek voltak a Serie A-ban, vagyis mostani remek szereplésük nem számít meglepetésnek, ugyanakkor sok szakértő úgy vélte, hogy a Farkasoknak ezúttal sokkal nehezebb helyzetük lesz, ha meg akarják őrizni ezt a pozíciót, elvégre a Juventus visszatért az élvonalba, és az AC Milan, illetve a Fiorentina sem kezdte pontlevonással a bajnokságot.

A fővárosiak vezetősége mindenesetre nem tétlenkedett a nyári átigazolási piacon, és bár a csapat egyik legértékesebb labdarúgóját, a román védőt, Cristian Chivut eladták az Internazionalénak, erősítésekben sem volt hiány. Ráadásul nem csak a minőségre, hanem a mennyiségre is figyeltek Rómában, hiszen joggal érezhették: a kettős porondon való helytálláshoz bővebb keretre lesz szükség.

Utóbbi meglátás maximálisan helyesnek bizonyult, hiszen a sérülések nem kerülték el a gárdát, arra azonban aligha számítottak, hogy az a focista is kidől majd a sorból, aki pótolhatatlannak számít a Farkasoknál. Természetesen a csapatkapitányról, Francesco Tottiról van szó, aki a Luciano Spalletti által kidolgozott taktikában rendkívül fontos szerepet tölt be: az eredetileg fantasistának, azaz irányítónak számító focista papíron a 4-5-1-es rendszerben az egyetlen előretolt ék, de szó sincs arról, hogy elöl állva várná a labdákat. Inkább rendszeresen visszalép a középpályára, és így alakít ki helyzetet a második hullámban érkező társainak - ugyanakkor maga is rendkívül eredményes, az előző szezonban 26 találattal nem csak a Serie A-ban, hanem az egész Európában gólkirályi címet szerzett.

Totti a jelenlegi idényt is pazarul kezdte, az első négy fordulóban négy gólt szerzett, ezt követően azonban megsérült, a Fiorentina elleni bajnokit kénytelen volt kihagyni. Az Inter elleni rangadóra ugyan "összedrótozták", de lehet, hogy a Roma jobban járt volna, ha akkor sem játszik, mert a Farkasok a csapatkapitányukkal együtt is simán kikaptak 4-1-re. Totti a következő két bajnokin megint ott volt a pályán, ezt követően azonban ismét hiányzott pár összecsapásról, és összesen hat bajnokit kellett kihagynia. Bármilyen furcsán is hangzik azonban, csapatkapitánya nélkül a Roma jobban szerepelt, mint Tottival a pályán!

Az eddigi 15 bajnokiból az előző szezon gólkirálya kilencszer volt ott a csapatban, mindannyiszor kezdőként, és ezeken a találkozókon az együttes 19 pontot szerzett, ami 70%-os teljesítményt jelent. A Totti nélkül lejátszott hat összecsapáson viszont 14 pontot gyűjtött a gárda, és veretlen maradt (a csapat egyetlen vereségét az Inter ellen szenvedte el a pontvadászatban), ami 77 %-os mutatót ad ki. Mondhatnánk, hogy a csapatkapitány éppen a kiscsapatok ellen hiányzott, de ez egyáltalán nem igaz: a Roma Totti nélkül nyerte meg az AC Milan elleni rangadót, és a Lazio elleni városi derbit is.

A Totti pozíciójában futballozó Mirko Vucinic pedig éppen ezen a két meccsen játszott a legjobban: a montenegrói támadó mind a rossonerók, mind a városi rivális ellen eredményes volt - több gólt nem is ért el a Serie A-ban. Ennek ellenére fenti góljai (na meg a BL-ben elért találatai) alaposan felhívták rá a figyelmet, és állítólag a Real Madrid is érdeklődik iránta - erre mondják a Roma szurkolói, hogy most kell eladni őt jó pénzért, mert a későbbiekben majd korántsem lehet majd ilyen sokat kérni érte. Ebből is látszik, hogy a klub hívei azért nincsenek elájulva a montenegróitól (miközben persze nagyon örülnek annak, hogy így kijött neki a lépés a fontos meccseken), és sokkal biztosabbnak érzik a csapatot Francesco Tottival a pályán.

www.infosport-focivilag.hu