Vágólapra másolva!
A várakozásnak megfelelően a rendező Ghána győzelmét hozta az Afrika-kupa nyitómérkőzése, de a hazaiaknak alaposan meg kellett izzadniuk a három pontért Guinea ellen. A hétfői program pedig nem akármilyen csemegét ígér, hiszen a "halálcsoportban" a két végső győzelemre is esélyes válogatott, Nigéria és Elefántcsontpart csap össze.

Eredmény, A csoport, 1. forduló:
Ghána - Guinea 2-1 (0-0)
Accra, Ohene Djan-stadion, 44 000 néző
v.: Maillet (seychelles-szigeteki).
Ghána: Kingson - Sarpei, Pantsil, Mensah, Addo, Essien, Kingston, Muntari, Asamoah Gyan (Baffour Gyan, 84.), Agogo, Quincy (A. Ayew, 75.)
Guinea: K. Camara - Baldé, A. Camara, Kalabane, Jabi, Feindouno, Sacko, Sylla (Bah, 90.), Bangoura, Correa (Soumah, 60.), Youla (Ka. Cissé, 60.)
gól: Asamoah Gyan (54. - 11-esből), Muntari (89.), ill. Kalabane (64.).

Ahogy az lenni szokott, a kontinensviadal első találkozóját a házigazda játszotta, és Ghána válogatottja számára (amely a végső diadalt vette célba) csak a győzelem számított elfogadható eredménynek Guinea ellen - már csak azért is, mert legutóbbi két tornát a rendező győzelemmel kezdte, és aranyéremmel fejezte be

Az accrai Ohene Djan stadionban helyet foglalt mintegy 44 ezer néző egy rendkívül látványos összecsapást láthatott, amelyen mind a két együttes bátor támadójátékra törekedett. Az első játékrészben a ghánaiak hiába rohamoztak, nem sikerült betalálniuk, pedig három alkalommal is a kapufát találták telibe (Junior Agogo, Michael Essien és Sulley Muntari is közel járt a gólszerzéshez), ráadásul a guineaiak kontrái is rendszerint veszélyesek voltak.

A szünet után aztán egy kis jóindulattal megadott büntetőnek köszönhetően végre megszületett a ghánai gól, azonban az öröm nem tartott sokáig, mert a tizenegyest összehozott védő, Oumar Kalabane egy szögletet követően egyenlített - fejese a felső lécről a kapusra pattant, és így került a gólvonal mögé. Az iram továbbra is rendkívül nagy volt, és mind a két kapu előtt adódtak lehetőségek - a csereként beállt André Ayew például kis híján az első labdaérintéséből eredményes volt.

A főhős azonban végül Muntari lett, aki egy perccel a rendes játékidő letelte előtt elemi erővel kilőtte a bal felső sarkot. Jellemző egyébként a játékosok hozzáállására, hogy a lefújást követően a ghánai védőt, John Pantsilt szédülés miatt hordágyon kellett levinni a pályáról - mint kiderült, még az első félidőben fejelt össze valakivel, és szinte semmire sem emlékezett a meccsről, amit végigjátszott!

Mivel az A csoportban vasárnap csak egy találkozót játszottak le, így hétfőre három összecsapás is maradt: a házigazdák kvartettjéből Namíbia és Marokkó mutatkozik be, és ezen a mérkőzésen a namíbiai pontszerzés meglepetés lenne.

A B betűjelű kvartettben teljes lesz a program: a "halálcsoportban" Mali számára kötelező feladatnak számít Benin legyőzése, a Nigéria-Elefántcsontpart összecsapás pedig igazi rangadónak számít.

Amelyik gárda itt vereséget szenved, annak a folytatásban már nagyon nehéz dolga lesz, a döntetlennek viszont alighanem Mali örülne a legjobban. Az egyik oldalon Didier Drogba, Kolo és Yaya Touré, a másikon pedig Nwankwo Kanu, John Obi Mikel és Yakubu Aiyegbeni - nem akármilyem összecsapás várható.