Rodolfó-trükkel fosztogatja a bankokat egy bűvész

Vágólapra másolva!
Elképesztő trükkel fosztott ki minimum két nyugat-magyarországi bankot egy feltehetően bűvészkedésben igen jártas tolvaj. A pénztárosok észre sem vették, úgy emelt el a két kezük közül másfél milliót a férfi.
Vágólapra másolva!

Ha nem látjuk, nem hisszük el - gondolták a csornai rendőrkapitányság egyenruhásai, miközben a helyi Erste Bank fiókjában készült biztonsági felvételeket visszanézték. Csak így, a felvételeket lelassítva tudták ugyanis követni annak a rendkívüli kézügyességgel megáldott trükkös tolvajnak a mozdulatait, aki három környékbeli bankot is meglátogatott szerda délután.

Egy öltönyös, szimpatikus, angolul beszélő férfi tért be szerda dél körül a csornai Erste fiókba - elevenítette fel a történteket az [origo]-nak Völcsey András, a helyi rendőrkapitányság bűnügyi osztályvezetője. Egyenesen a pénztároshoz ment, akit megkért arra, hogy váltson fel neki egy húszezrest két tízezresre. Ezt meg is tette a pénztáros, ám a férfinak nem tetszettek a bankók sorszámai.

Erre a pénztáros - a kezéből ki nem adva a tízezresekből álló köteget - mint a széthúzott kártyapaklit, a férfi elé nyújtotta a bankókat. Akkor ott a helyszínen nem, csak a biztonsági kamera képeit utólag a rendőrségen visszanézve derült ki, hogy pontosan mi is történt ezután.

Forrás: Csornai Rendőrkapitányság
Akinek ismerős az öltönyös tolvaj, telefonáljon - kérik a rendőrök

"A férfi ujjai olyan rutinos, magabiztos kézmozdulatokkal zongoráztak a pénzkötegen ide-oda, mint a bűvészeké, miközben a kisujjával a tenyerébe gyűrte a pénzeket. Amikor megtelt a keze, zsebre vágta, és folytatta tovább" - mesélte a főhadnagy, aki hitetlenkedésünkre közölte, hogy mindezt ők is csak a felvételek lassítása után tudták pontosan követni. "Tiszta Rodolfó-trükk" - közölte Völcsey.

A trükköknek azonban itt korántsem volt vége. A tízezresekből álló köteg megcsapolása után a tolvaj "meggondolta magát", visszakérte a húszezresét, de pontosan azt a bankót, amit eredetileg kiadott a kezéből. Ez persze időközben bekerült a többi húszezres közé. Az ügyfelet kiszolgáló pénztáros gyanútlanul terítette a húszezresekből álló újabb köteget a - főhadnagy szerint végig magabiztosan kommunikáló - tolvaj elé.

A férfi ugyanazzal a begyakorolt mozdulatsorral kiemelt ebből is jó pár címletet. Összesen 480 ezer forintot gyűrt be úgy a tenyerébe pár perc alatt, hogy a pénzkötegeket végig kézben tartó banki alkalmazott ebből semmit nem vett észre. "A lopásra akkor derült fény, amikor a tolvaj már elhagyta a fiókot, és a pénz megszámolásra került" - közölték az [origo]-val a pénzintézet sajtóosztályán, ahol nem emlékeztek rá, hogy valaha hasonló bűvészmutatványokkal rövidítették volna meg őket.

Nem elégedett meg ennyivel a férfi, aki pár órával később már a bankhálózat soproni fiókját lopta meg. Innen csaknem egymilliót vitt el, mondta Völcsey András, ezt követően pedig Kőszegen próbálkozott, itt azonban valamiért már az akció elején befejezte a mutatványt, és távozott. A bűnügyi osztályvezető közölte, hallomásból úgy tudja, hogy Zalaegerszegen és Keszthelyen is megfordult a tolvaj. Az Erste sajtóosztályán is azt mondták, hogy tudomásuk szerint más pénzintézeteknél is megjelent a férfi.

Megkérdeztük az ORFK sajtóosztályát, hogy mit tudnak az ügyről. Későbbre ígértek választ.