Az olimpiára koncentrál az OTP Alapkezelő

Vágólapra másolva!
Az OTP Alapkezelő által kezelt vagyon 36 százalékkal 1629 milliárd forintra nőtt 2007-ben, míg a befektetési alapok 50 százalékkal 813 milliárd forintra emelkedtek. Mind a két teljesítmény meghaladta a piaci átlagot, ráadásul a piaci részesedést hosszú évek után sikerült az alapkezelőnek növelni, mégpedig 29,9 százalékról 32,4 százalékra - mondta el Hamecz István, az OTP Alapkezelő elnök-vezérigazgatója kedden, Budapesten sajtótájékoztatón.
Vágólapra másolva!

A sikerek jórészt annak tudhatóak be Hamecz István szerint, hogy az elmúlt egy évben az egyik leginnovatívabb alapkezelővé vált az OTP leánycége, ami az azt megelőző években nem igazán volt jellemző a társaságra. A cégnél egyébként új hosszútávú stratégiát fogadtak el, a piacvezető pozíció megőrzésére, és a piaci rész növelése érdekében. Ennek alapján megvizsgálták, hogy mik a sikertermékek a világban. Az OTP a megváltozott tőkepiaci helyzetre is felkészült, ami azt jelentette, hogy külön figyelmet fordított azokra az alapokra, amelyek jelentős esések esetén is viszonylag semlegesen tudnak reagálni.

Az Olimpia támogatók jó befektetési lehetőségek lehetnek

Olimpia kapcsán az alapkezelő arra figyelt fel, hogy a csúcstechnológia Olimpiája készül 2008-ban, ami jó lehetőséget teremt attraktív befektetési lehetőségekre. A szponzorok álat befizetett mintegy 1,5 milliárd dollárért cserébe ugyanis kizárólagosságot kapnak iparági hirdetésekben, lebonyolításban. Az OTP ennek alapján egy 18 cégből álló kosarat állított össze, a cégek összkapitalizációja közel 2600 milliárd dollár.

Csökkenő árfolyamok mellett is lehet hozamot kifizetni

Két új alapot indít az Olimpia jegyében az OTP, amelyek a támogató társaságokba fektetnek. Egy rövidebb (2 éves) tőkevédett terméket, ami azt garantálja, hogy 2 év múlva a tőkéjüket biztosan visszakapják a pénzüket. A maximális hozam 30 százalék, ami a legoptimálisabb esetben el lehet érni. Az alapnál ugyanakkor azt is vállalják, hogy a részvények 30 százalékos árfolyam csökkenéséig is fizetnek még hozamot.

A másik hosszabb alap maximum 15 százalékos hozamot biztosít, és szintén 30 százalékos árfolyam csökkenésig még fizet. Az első év után automatikusan 10 százalékos hozamot fizetnek ki, a következő évben viszont már megnézik a valós teljesítményt és ennek megfelelően korrigálják azt.