Saját hírlap az asztalon

Vágólapra másolva!
Az elmúlt évek jövőről szóló jóslatai közül annyi fuccsolt be, hogy a számítástechnika pár sikertörténetéről hajlamosak is vagyunk elfeledkezni. Pedig a huszonegyedik század lehetővé tette, hogy mindenkinek saját, magától frissülő hírlapja legyen számítógépén. A magyarra talán hírcsatornaként fordítható RSS lehetővé teszi, hogy a blogok és portálok legfrissebb híreiről vagy akár az ismerős újonnan feltöltött fotóiról is azonnal értesüljön a felhasználó.
Vágólapra másolva!

A hírcsatornák nem csak az információhoz való hozzájutást könnyítik meg, de időt is spórolnak az olvasónak, a kedvenc oldalak szertartásszerű végiglátogatása helyett elég végigpörgetni a friss anyagok listáját akár a reggeli tea mellett. A fejlettebb hírolvasó programok pedig már arra is képesek, hogy néhány jól megválasztott szűrőkifejezés segítségével kiválogassák a felhasználó érdeklődésére leginkább számot tartó cikkeket, vagy akár a Szoftverbázisra felkerülő legújabb programokat.

Az RSS feedeket - ahogy az angol szakzsargonban nevezik - kínáló oldalakat könnyű felismerni: a modern böngészők a címsor végén felbukkanó narancssárga ikonnal jelzik a hírcsatorna meglétét, és többnyire az oldalon is szerepel az feedet jelző logó. Hírportáloknál - így lapunknál is - gyakran külön oldalt is szentelnek a portál rovatai által kínált RSS-eknek. A megfelelő rovatok és blogok összeválogatásával lehetővé válik, hogy az olvasó egy felületen, a saját olvasójában, megkapja az összes őt érdeklő információt, még akkor is, ha azok konkurens szolgáltatásokban jelentek meg.

Mára a legtöbb webes programot alkalmassá tették az RSS-csatornák olvasására, a népszerű Firefox vagy a Microsoft Internet Explorerének 7-es verziója, de a Windowsra és Mac OS X-re is elérhetőt Safari böngésző egyaránt képes feedolvasóként működni, még ha nem is a legkényelmesebb módon. A funkció beépíthető a népszerű levelezőkliensekbe, készült szolgáltatás arra, hogy az érdekes linkeket chaten küldjék el a felhasználónak, hódítanak a személyre szabható dobozokból összelegózható híreket, időjárást és webes szolgáltatásokat integráló kezdőlapok.

Forrás: [origo]
FeedDemon: az egyik legjobb ingyenes RSS-olvasó

Asztali olvasó a nagyobb dicsőségért

A hírolvasókkal ismerkedő olvasóknak azonban az ingyenes, számítógépre telepíthető RSS-olvasó programokat ajánljuk elsősorban: Windowsra az FeedDemon-t, Macre pedig a NetNewsWire-t. Ezeknek a programoknak közös jellemzőjük, hogy egy ablakban, a levelezőszoftverek kinézetéhez nagyon hasonló felületen kínálják a híreket az érdeklődő olvasónak. A FeedDemon bal oldali paneljén a mappákba csoportosítható hírcsatornák között válogathat a felhasználó, a jobboldalon pedig az adott csatorna vagy épp mappa olvasatlan hírei között lehet tallózni. Azoknál a webhelyeknél, amelyek nem hírcsatornán a teljes cikk helyett csupán ízelítőt küldenek, a felhasználó választhat, hogy a FeedDemon beépített browserével vagy az operációs rendszer alapértelmezett böngészőjében kívánja megnyitni a csatornákból megnyíló hiperlinkeket.

A szoftver telepítése után már csak fel kell tölteni csatornákkal a programot. Ezt a Fájl menüben található Subscribe menüponttal vagy az narancssárga feed logót viselő Subscribe gombbal teheti meg a felhasználó. A következő felpattanó ablakban a FeedDemon az RSS-re mutató linkeket várja, ám ha csupán az követni vágyott oldal linkjét kapja, abból is megpróbálja kideríteni a hírcsatorna címét. Az RSS felderítés a legtöbb oldallal hibátlanul működik a tesztként használt a http://origo.hu/techbazis/ és http://mek.oszk.hu linkek esetében gond nélkül megtalálta az oldalakhoz tartozó hírcsatornát. A hozzáadás ablak elvben arra is nyújt lehetőséget, hogy a felhasználók kulcsszavak alapján találjanak új olvasnivalót a blog- és hírkeresőkben, ám ez magyar anyagokkal a gyakorlatban nem működött.

A FeedDemon arra az esetre is ad megoldást, ha az olvasót szabadság vagy esetleg az érdeklődés hiánya miatt ellepnék az olvasatlan hírek. Ha a program túl sok régi és olvasatlan anyagot érzékel, felajánl egy, az atomháborús filmek irányítótermét idéző Nagy Piros Gomb-ot, amely az összes öt napnál régebbi elemet törli. A piros gomb érzékenysége állítható, így arra is van lehetőség, hogy csak az utolsó nap történéseit tartsa meg későbbi átlapozásra. A gomb gyakori használatával biztosan elkerülhető, hogy a hírek az olvasó fejére nőjenek, és folyamatos felzárkózássá, azaz élvezetből kínlódássá váljon a tájékozódás.

Otthon és a munkahelyen

A FeedDemon és NetNewsWire párosának a jól összerakott felületen túl még egy hatalmas előnye van. A szoftverek fejlesztő NewsGator online szolgáltatásán keresztül szinkronizálni lehet több gép hírolvasóit, így például otthon nem kell ismét olvasottnak jelölni a munkahelyen már átfutott híreket. A szolgáltatás azt is tárolja melyik híreket csillagozta, zászlózta meg a felhasználó, így saját archívum gyártására is alkalmas. A NewsGator végső eshetőségként webes RSS olvasóként is használható, bár ebből a kategóriából sokkal jobbakat (például a Netvibes-ot vagy a Google Reader-t) is találhatnak az asztali szoftverek helyett webre költöző felhasználók.

Forrás: [origo]
Elárasztják a hírek? Segít a Pánik gomb!

Világuralmi törekvések

A hírolvasó programoknak is megvan a maguk időnyelő csapdájuk, ez pedig a frissülések jelzéséből fakad. A koncentráció kérlelhetetlenül megszakad, amikor a szoftver felpattanó ablakban vagy hanggal jelzi, hogy új híreket talált. A kreatív munkát és az odafigyelést nagyon könnyen meg tudja szakítani ez a viselkedés, így azt ajánljuk a figyelmet és kreativitást igénylő munkát végző olvasóinknak, hogy vagy a jelzést, vagy az automatikus frissítést kapcsolják ki.

Asztali hírolvasó szoftver nagy választékban érhető el minden nagyobb operációs rendszerre. A fent említett pároson túl a FeedReader és az RSSOwl programok is tökéletesen alkalmasak a friss hírek követésére Windows rendszeren, a Mac-tulajdonosok számára pedig a Vienna bizonyulhat még jó választásnak. Következő cikkünkben arra is kitérünk, hogyan lehet egyes feedekből csak az általunk érdekesnek tartott tartalmat kivonni, és mi a teendő, ha egy hírcsatornát nem kínáló oldal frissüléseiről szeretnénk értesülni.

Szedlák Ádám