Az MFB 100 milliárd forint új hitelt ad idén

Vágólapra másolva!
A Magyar Fejlesztési Bank idei üzleti terve szerint 2008-ban 95-100 milliárd forint új hitel folyósítását tervezi - mondta el Czirják Sándor vezérigazgató sajtótájékoztatón. Az MFB az Európai Unió fejlesztési bankjainak stratégiájához hasonlóan két nagy területen, az infrastrukturális beruházások, valamint a vállalkozások támogatása terén tevékenykedik.
Vágólapra másolva!

A Moody's Investors Service MFB-re adott kedvező minősítése nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az MFB előnyös feltételek mellett tudott az elmúlt évben összesen 456 millió euró összegű forrást bevonni - említette Czirják Sándor. Ennek 88 százaléka kötvény, 12 százaléka pedig intézményi hitel volt - tette hozzá. A bank a kialakult nemzetközi pénzpiaci viszonyokra tekintettel csak a legszükségesebb forrásokat vonja be, az idei lejáratok összesen 582 millió euró forrást igényelnek - mondta a vezérigazgató.

Tavaly a fejlesztési bank teljes kihelyezett hitelállománya - az "autópálya-hitelek" nélkül - 554 milliárd forintra nőtt. Ebből az újonnan nyújtott kölcsönök összege 144 milliárd forintot tett ki, amiből a refinanszírozás keretében folyósított hitelek értéke 59 milliárd forintot tett ki, a saját kihelyezett hitelállomány 85 milliárd forintot ért el. Tavaly az MFB mérlegfőösszege 893 milliárd forintot tett ki, az idei terv 909 milliárd forintos mérlegfőösszeggel számol. Az elmúlt évben a mérlegfőösszeg a bankcsoport méretéhez képest szerényen, de mérséklődött, ennek hátterében azonban az áll, hogy tavaly az állam visszafizette az autópálya-fejlesztésekre adott teljes hitelállományt, amelynek összege 417 milliárd forintra rúgott - közölte Czirják Sándor. Az elmúlt évben az adózás utáni nyereség 8 milliárd forint volt, a terv szerint idén az adózás utáni profit 5,8 milliárd forint lesz.

A bank a tőkebefektetési tevékenységét áthelyezte az MFB Invest Zrt.-be, a fejlesztési tőkefinanszírozási kérelmek menedzselését a kérelmezők és a tőkeigénylők nagysága szerint a bankcsoport egyes társaságai végzik - fejtette ki Erős János vezérigazgató. 2007 augusztusában megkezdte működését a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások finanszírozási lehetőségeit bővítő Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt.

Akár 50 millió a kisvállalkozónak

Idén új hitelprogramok meghirdetésével kívánják javítani, kibővíteni a már meglévő konstrukciók hatékonyságát. A 60 milliárd forint keretösszegű "Új Magyarország Önkormányzati Kötvényfinanszírozási Program" például az európai uniós források sajáterő-pótló előfinanszírozásához biztosít kedvező, hosszúlejáratú forráslehetőséget az önkormányzatoknak. A "Kisvállalkozói Hitelprogramot" igénybe vehetik azok a vállalkozások is, akik a Mikrohitel Plusz Programban forráshoz jutottak, így akár 50 millió forint összegű fejlesztési forrás állhat a rendelkezésükre".

Az MFB útjára indította az agrár forgóeszköz hitelt, amely a beruházó mezőgazdasági vállalkozásoknak - sajáterő nélkül - biztosít kedvezményes hitelt a termelés költségnövekedése miatt előálló finanszírozási szükségletek fedezésére. Amennyiben a kormány jóváhagyja, pár hónapon belül az MFB a hitelintézeti tulajdonban lévő lízingcégek refinanszírozásán keresztül elindítja a mikro- és kisvállalkozások számára a kedvezményes gép- és termelőeszköz lízing-refinanszírozási programját.