Nem akarnak uniós ellenőrt az állami bankok

Vágólapra másolva!
Az Állami Bankok Európai Szövetsége (EAPB), amely szombaton tart közgyűlést Belgrádban, nem ért egyet az európai bankfelügyelő posztjának létrehozásával - közölte az MTI-vel a szervezetben Magyarországot képviselő Magyar Fejlesztési Bank.
Vágólapra másolva!

Az európai bankfelügyelet jövőjéről megkezdett vitát az EAPB is folytatja, miután az Európai Unió pénzügyminiszterei április elején megállapodtak a szlovéniai Brdóban azokról az alapelvekről, amelyek meghatározzák, mi a teendő akkor, ha egy vagy több országban is működő pénzintézetet összeomlás fenyeget.

A pénzügyminiszterek néhány héttel ezelőtti döntése szerint annyi biztos, hogy a nemzeti pénzpiaci felügyeleti szervezetek részvételével szakértői csoportokat fognak létrehozni az uniós szinten működő mintegy 40 jelentősebb bank tevékenységének a nyomon követésére. Ezek a csoportok fogják majd eldönteni, hogy mit kell tenni egy válságos helyzetben.

Az Állami Bankok Európai Szövetségének 28 tagja van, és összesen közel 100 pénzintézetet képviselnek. Az EAPB tagjai jelentős szerepet töltenek be az európai pénzügyi szektorban: piaci részesedésük 15 százalék, összesített mérlegfőösszegük 3500 milliárd euró, miközben 190 ezer munkavállalót foglalkoztatnak. Erős János, a Magyar Fejlesztési Bank vezérigazgatója az Állami Bankok Európai Szövetségének elnöke.