Szövetség a jenhitelek korlátozására

Vágólapra másolva!
A Magyar Bankszövetség a lakossági jenhitelezés miatt kialakuló jelentős kockázat csökkentése érdekében, Bankközi megállapodás címmel ajánlást készített tagjai számára a jenhitelezés területén követendő banki magatartásról, amelyhez a tagszervezetek csatlakozhatnak, vállalva, hogy az abban foglaltakat magukra nézve kötelezőnek ismerik el.
Vágólapra másolva!

A Bankközi megállapodást aláíró intézmények a kockázatok mérséklése érdekében vállalják, hogy a jen alapú hitelek állományának részaránya a lakossági hiteleken belül nem haladja meg azt a mértéket, amelyet a bank kiemelten kockázatosnak tart.

A prudens hitelezési és kockázatkezelési magatartás érdekében kiemelten fontosnak tartják, hogy az ügyfelek a jen árfolyamának erősödése vagy kamatának növekedése esetén is képesek legyenek a hitel törlesztésére. Ennek technikájáról a bank gondoskodik.

A megállapodást aláíró intézmények kockázatkezelési eljárásrendjükbe is beillesztik azokat a pótlólagos ellenőrzési pontokat, amiket a jenhitelezés fokozott kockázatai megkívánnak, így különösen a fokozott monitoring tevékenységre vonatkozó előírásokat - tartalmazza a dokumentum.

Csányi inkább a forinthitelek miatt aggódna

A fogyasztók védelmében az aláírók vállalják, hogy a jenhitelezéshez kapcsolódó reklámokon, szerződéseken feltüntetik, hogy a jen alapú termékek a fokozottan kockázatos termékek közé tartoznak, amelyek törlesztőrészlete akár nagymértékben nőhet egy esetleges árfolyam-, vagy kamatváltozás hatására.

Vállalják továbbá, hogy jen alapú termékeket csak olyan ügyfelek számára ajánlanak, akik képesek a termék kockázatait felmérni, annak tudatában döntenek a hitelfelvételről, és készek az esetlegesen megnövekedett részletek kifizetésére. Ennek érdekében a hitelezéshez kapcsolódó kockázatfeltáró nyilatkozatban külön kitérnek a jenhitel fokozott kockázataira, és meggyőződnek arról, hogy az ügyfél azt ténylegesen megértette és elfogadta.

Amennyiben a hitel devizanemváltásra irányuló opciós jogot tartalmaz, ennek esetleges járulékos költségeire (például a devizaváltás költsége, az alkalmazott vételi és eladási árfolyamok különbözete) is felhívják az ügyfelek figyelmét - áll a dokumentumban, amelyet a bankszövetség már elküldött a tagintézeteknek.

Több bankvezető szerint ugyanakkor a jenhitelek miatti aggodalom eltúlzott. Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója nemrég úgy vélekedett, hogy a jegybank sokkal jobban aggódik a jen alapú hitelek, mint a magas forintkamatok melletti eladósodás miatt, pedig az talán indokoltabb lenne.