Vágólapra másolva!
Nyilvánosságra hozhatja a Nagy Imre-per teljes hanganyagát a Nyílt Társadalom Archívum (OSA), miután sikerült megállapodnia a felvételt őrző Magyar Országos Levéltárral (MOL) - írta pénteki számában a Népszabadság és a Népszava.
Vágólapra másolva!

Rév István, az OSA Archívum igazgatója a Népszabadságnak elmondta: Gecsényi Lajos, a levéltár főigazgatója beleegyezett, hogy kutatói másolatot készítsenek a több mint ötvenórás felvételről. Az anyagot így az eredeti terveknek megfelelően bemutathatják a közönségnek a mártírhalált halt miniszterelnök és hét társa perének ötvenedik évfordulóján, június 9-15 között - írta a napilap.

A Népszava ugyanakkor rámutatott arra, hogy a szabályoknak megfelelően a másolattal is ugyanúgy kellene eljárnia az azt kikérő kutatónak, mint ahogy a levéltárnak az eredeti dokumentummal: például elvileg nem lehetne nyilvánosságra hozni az érzékeny személyes adatokat.

A lap szerint Rév István és Gecsényi Lajos is egyetértett abban, hogy az eset rávirányította a figyelmet a levéltári törvény hiányosságaira.