Vágólapra másolva!
Az azeri fővárosban, Bakuban rendezik meg a birkózók Golden Grand Prix-sorozatának döntőjét, és a június 27-i kötöttfogású versenyre négy magyar kapott meghívást.

Márciusban Szombathely adott otthont a Nemzetközi Birkózószövetség (FILA) egyik kötöttfogású Golden Grand Prix-versenyének, a sorozat záró eseményét pedig június 27-29-én rendezik meg a tavalyi olimpiai kvalifikációs világbajnokság színhelyén, a bakui Gejdar Alijev-sportcsarnokban.

Az első napra, a kötöttfogásúak viadalára négy magyar kapott meghívást: Korpási Bálint (60 kg), Lőrincz Tamás (66 kg), Bácsi Péter (74 kg) és Virág Lajos (96 kg), de közülük csak ketten vesztnek részt a versenyen: a 2006-os Európa-bajnok Lőrincz, valamint a 2005-ös budapesti vb-n ezüstérmes Virág. Korpásit Komáromi Ede, míg az idei tamperei Eb-n aranyérmet szerzett Bácsit Kun Renátó helyettesíti, mert erre is van lehetőség.

A pénzdíjas sorozat utolsó állomásán a győztes ötezer, a második helyezett háromezer, a két bronzérmes pedig kétezer ezer dollárt kap minden súlycsoportban.

Struhács György, a jelenleg Ukrajnában edzőtáborozó válogatottunk szakágvezetője elmondta: az olimpiáig négy versenyen szerepelnek magyarok, teljes csapattal azonban csak a mostani edzőtáborozást lezáró ukrán Azovmas-kupán, Mariupolban (június 21-22.) és a varsói Pytlasinski-emlékversenyen (július 6-7.). Néhányan a bakui GGP-döntővel egy időben Prágában sorra kerülő Cseh Nagydíjon lépnek szőnyegre.

Mint ismert, a kötöttfogású válogatott a lehetséges hét olimpiai kvótából hatot megszerzett: Pekingben Módos Péter (55 kg), Lőrincz Tamás (66 kg), Bácsi Péter (74 kg), Fodor Zoltán (84 kg), Virág Lajos (96 kg) és Deák Bárdos Mihály (120 kg) léphet szőnyegre a magyar színek képviseletében. Szabadfogásban Hatos Gábor (74 kg), Kiss Gergely (96 kg), és Aubéli Ottó (120 kg), a nőknél Sastin Mariann (63 kg) vehet részt az olimpián.