London nem vár inflációcsökkenést nálunk

Vágólapra másolva!
A londoni elemzői közösség szerint a múlt hónapban valószínűleg még nem csökkent jelentősen az éves összevetésű, teljes kosárra számolt infláció Magyarországon, sőt valamelyes további gyorsulás sem kizárt.
Vágólapra másolva!

Az MTI által a pénteki adatközlés előtt kérdezett, illetve előrejelzéseikben szemlézett tizenegy nagy londoni befektetési és elemző ház - UBS, Deutsche Bank, Crédit Suisse, HSBC, Barclays Capital, 4cast, Dresdner Kleinwort, Goldman Sachs, Merrill Lynch, JP Morgan, BNP Paribas - prognózisai viszonylag szűk sávban, 6,8-7,1 százalék között mozogtak; az előrejelzési átlag 6,95 százalék volt.

Az előző hónapban 7,0 százalékos tizenkét havi inflációt mértek Magyarországon. A gyorsulást jósló londoni elemzők között volt Juliet Sampson, az HSBC bankcsoport londoni közép-európai közgazdásza, aki 7,1 százalékos júniusi inflációt vár. Sampson ugyanakkor szerdán azt mondta: "nem túl erős meggyőződéssel", de arra számít, hogy ez már a tetőzés lesz, és az év végéig 6,5 százalék körüli szintre süllyedhet az éves összevetésű magyarországi infláció.

Még júniusra sem vár ugyanakkor tetőzést a Dresdner Kleinwort, a Dresdner Bank londoni befektetési részlege. Raffaella Tenconi, a ház londoni közép-európai elemzője azt mondta: jóllehet a korábbi, még gyorsulást valószínűsítő, 7,2 százalékos júniusi inflációról szóló előrejelzését a meredeken erősödő forintra tekintettel 7,0 százalékra, vagyis stagnálásra enyhíti, az energiakomponens miatt változatlanul tartja azt a prognózisát, hogy a teljes fogyasztói kosárra számolt infláció valamivel 8 százalék felett fog tetőzni a következő 3-4 hónapban.

Tenconi szerint ugyanakkor - az erős forint miatt - ez sem fogja kamatemelésre sarkallni az MNB-t. A Goldman Sachs pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének heti előrejelzése szintén stagnálást valószínűsít: a ház várakozása szerint a júniusi éves infláció 7 százalékon maradt.

A magas infláció és a rendkívül erős forint elegye alkotta környezetben más nagy londoni házak is most már a magyar jegybanki kamatszint idei stagnálását várják. Nem várnak további magyarországi jegybanki kamatmódosítást a Merrill Lynch londoni elemzői sem, akik 2008 végére szóló kamatszint-előrejelzésüket 8,50 százalékra módosították az eddigi 9 százalékról.

A JP Morgan pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének még alapeseti forgatókönyve a fél százalékpontos idei magyarországi kamatemelés, a cég legfrissebb előrejelzése szerint azonban ha a forint 230-ig történő erősödése "meggyőző" lesz, és az olajárak csökkenésnek indulnak, az MNB augusztusban valószínűleg semleges alapállásra helyezkedik.