Száz dollár lesz a tízdolláros laptop

Vágólapra másolva!
Szerdán adtunk hírt arról, hogy olcsó laptoppal támogatná egyetemi hallgatóit India. Mint kiderült, félreértésről van szó, a helyi minisztérium helyesbítette korábbi közleményét: nem tíz, hanem száz dollárba kerülnek majd a gépek.
Vágólapra másolva!

Továbbra sem tudni, hogy az alacsony árat kormányzati támogatással, vagy nagyon olcsó, kis teljesítményű alkatrészek alkalmazásával akarják elérni. Az egyelőre ismeretlen specifikációjú gépek kifejlesztésén az ország két legfontosabb kutatóközpontja, a Bangalore-i Indiai Műszaki Intézet és a madrasi Indiai Technológiai Intézet dolgozik. A készülékekkel nem csupán a felsőoktatást kívánják megerősíteni, az általános- és középiskolákat is szeretnék oktatólaptopokkal elárasztani. Az ügy érdekessége, hogy India tesztelte a Nicholas Negroponte által vezetett OLPC alapítvány által gyártott százdolláros laptopokat, de végül nem vásároltak belőlük komolyabb mennyiséget.

Az induló fejlesztési program részeként India növelni szeretné az internetpenetrációt is. Jelenleg az 1,13 milliárd állampolgárra mindösszesen 4,38 millió szélessávú netkapcsolat jut. A program céljai közt szerepen egy olyan alacsony fogyasztású és olcsó eszköz kidolgozása is, aminek segítségével az eddig nem netező tömegek csatlakozhatnak a világhálóhoz.

A humán-erőforrás fejlesztésért, és így a felsőoktatásért is felelős Dagubbat Purandareswari miniszterasszony az oktatási intézmények összekötésével létrejövő tudás hálóról és az állam által oktatási célokra ingyenesen biztosítandó internetkapcsolatokról is beszélt az e-India 2008 konferencián. Az elmúlt évben ötvenmilliárd dolláros bevételt hozott Indiának az oda kiszervezett nyugati informatikai ipar, 2010-re pedig akár meg is duplázódhat ez az összeg.

A Gartner elemzőcég szerint a következő három évben az oktatási laptopok árát száz dollár alá sem lehet leszorítani. Az elemzők szerint az alkatrészek árának esésével ugyan nyerhetnek a gyártók, ám az összeszerelés, csomagolás költségei valamint a szoftverek árai várhatóan nem fognak változni. Az oktatási célú gépekkel folyó programok sikerét ráadásul nagyban befolyásolja, hogy az oktatók mennyire készültek fel a feladatra az iskolák, hogyan sikerült beépíteni a számítógépet az oktatási programba és hogy kapnak-e folyamatos technikai támogatás a géppel ismerkedő nebulók.