Rekordot dönthet a Mol profitja

Vágólapra másolva!
Rekord magas, 102 mrd Ft-os negyedéves profitot érhetett el a MOL az elemzők szerint - derül ki a portfolio.hu által összeállított konszenzusból. A hatalmas nettó nyereséget azonban elsősorban a pénzügyi tételek okozták, operatív szinten egy megszokott erős érték várható.
Vágólapra másolva!

Az EBITDA és az üzemi eredmény enyhe csökkenést mutat majd az elemzők szerint a jövő keddi gyorsjelentésben, nettó soron azonban az alacsony bázis időszaki érték miatt robbanás várható. A potfolio.hu azonban kiemeli, hogy a nettó profit esetében az elemzői várakozások igen széles skálán mozognak, a deviza árfolyam változás hatásának megítélésében nagy a szórás.

A fentiek következtében az EBITDA esetében továbbra is erőteljes folyamatok tapasztalhatóak, növekedés azonban nincs, miközben a nettó profit rekord értéket mutathat. A pénzügyi tételek volatilitása - főként a Magnolia opciók átértékelések nyomán - jelentősen megnövekedett az elmúlt másfél évben. A Magnolia hatása a második negyedévben várhatóan komoly pozitív tétel lett, csakúgy mint a devizahitelek átértékelése.

A legdinamikusabban a kutatás-termelési üzletág növekedhetett. Ennek oka elsősorban a magas kőolaj árak, aminek pozitív hatását a kitermelés várható csökkenése, a kitermelési költségek emelkedése, valamint a gyengülő dollár sem eliminálták.