Átszervezték az Erste Csoportot

Vágólapra másolva!
Befejeződött az Erste Csoport átszervezése. Ennek utolsó lépéseként az osztrák Erste Bank der oesterreichischen Sparkassen AG idén szombaton jogilag is külön vált az Erste Group Bank AG elnevezésű, újonnan létrehozott holdingvállalattól, hétfőn pedig új weboldala indult a bankcsoportnak.
Vágólapra másolva!

A vállalati szerkezet átalakítására az Erste Banknak a kelet-közép-európai régióbeli terjeszkedése miatt volt szükség. A bankcsoport vezetősége 2006 decemberében határozott úgy, hogy a holdinggá alakulás 2008 közepére mind jogilag, mind pedig szervezetileg lezáruljon.

Az átalakításnak következtében világosan különváltak a feladatkörök az ezentúl a holdingtársaság szerepét betöltő Erste Group Bank AG és az egyes országokban működő leányvállalatai között. A helyi bankok kizárólag az adott piacon végzett tevékenységükre tudnak összpontosítani. Az új vállalati felépítés a garancia arra, hogy a döntéseket gyorsan, a helyi munkatársak hathatós együttműködésével hozzák meg.

A holdingtársaság, az Erste Group Bank AG a stratégiai irányítás feladataira összpontosít, emellett az egyes országokban biztosítja a helyi üzletágak számára az infrastruktúrát. A holdingtársaság mindemellett még az üzleti területek, köztük a befektetési banki szolgáltatások üzletág működéséért is felelős.

A holding ügyfelei számára a jogi különválás úgy jelenik meg, hogy megváltozik a vállalat neve, bank azonosító kódja, IBAN-száma, valamint a SWIFT- és BIC-kódja.

Az osztrák Erste-leány ügyfelei az Erste Bank der oesterreichischen Sparkassen AG ügyfelei maradnak, és továbbra is a már eddig is ismert bankfiókok és ügyfélközpontok szolgálják ki őket. Számukra mindössze a társaság cégjegyzékszáma változik.

Az Erste-részvények kódja, valamint az összes egyéb szimbólum további intézkedésig változatlan marad. A részvény az Erste Csoport egészére vonatkozó befektetést jelképez. Az Erste-részvényeket a bécsi, a prágai és bukaresti értéktőzsdén jegyzik. Az Erste Bank részvényeinek új rövidítésére való technikai átállás 2008 második negyedévében történik meg.

Hétfőn elindult az Erste Group Bank AG bankcsoport új weboldala és ettől az időponttól fogva a régi honlap automatikusan az új internetes címre irányítja át a felhasználókat. Az új honlapon teljes körű információk olvashatók a jogi különválásról is.