Erste: Elérte Magyarországot a válság

Vágólapra másolva!
A másodrendű jelzálogpiaci válság elérte Magyarországot - mondta keddi sajtótájékoztatóján Cselovszki Róbert, az Erste Befektetési Zrt. elnök-vezérigazgatója. Szerinte közvetlenül érintett szereplő ugyan nincs, a válság hatása egyértelmű.
Vágólapra másolva!

Az Erste szakembere szerint a hatások közül a leglátványosabb a19 ezer pont alatti BUX, ami nyilvánvalóan nem a hazai tőzsdecégek valós teljesítményét, hanem a kedvezőtlen piaci hangulatot és a külföldi befektetők tőkekivonását mutaja.

Az általa irányított brókercég a nehéz piaci helyzetben is jó eredménnyel zárta az idei év első felét. A nettó díj- és jutalékbevétel 2930 millió forintra emelkedett, ami 38 százalékkal haladja meg az előző év azonos időszakában elért szintet. A nemzetközi számviteli szabályok szerint kimutatott, nem auditált nettó nyereség 1271 millió forint lett. A piaci részesedés 2008 első félévében - a 2007. évi 14,5 százalékos szint után - 15,9 százalékra emelkedett.

Cselovszki Róbert szerint az első félévi adózott eredmény kiemelkedő mértékét jól mutatja, hogy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) által közzétett 19 hazai független befektetési vállalkozás összesített adózott eredményének közel felét az Erste Befektetési Zrt. egymagában adja. A brókercég piaci részesedése 2008 első negyedévében 15 százalékra, majd a második negyedévben 17,7 százalékra emelkedett.

Az elnök-vezérigazgató kifejtette: a piaci hatások, főként a külföldi intézményi befektetői kör hazai tőkepiac iránt mutatott lankadó érdeklődésének ellensúlyozása érdekében az év első félévben jelentős lépéseket tettek. A lakossági brókeri üzletág egyre nagyobb hangsúlyt helyez a nemzetközi piacokon való részvételre. Ennek érdekében növekvő elemzői erőforrásokkal, komolyabb informatikai háttérrel és kibővített nyitva tartással (8-22 óra között) állnak ügyfeleik rendelkezésére.

Fókuszban az intrenetes értékesítés

Az internetes üzletág 2008-ra a piacvezető pozíciót megszerezve továbbra is dinamikusan növekszik. A brókercég sikereiben nagy szerepet játszanak a folyamatos fejlesztések, valamint a partnerekkel (portfolio.hu, index.hu, origo.hu) folytatott eredményes együttműködés.

Cselovszki Róbert hozzátette: az Erste Befektetési Zrt. további lépéseket tervez a forgalom élénkítésére az év második felében is. Így például online formában is elérhetővé teszi ügyfelei számára a jelentős nemzetközi piacokat: első lépésként a Deutsche Börsén (Xetra), a Wiener Börsén, valamint a varsói tőzsdén forgalmazott értékpapírokat. A tervek szerint szintén online formában válnak elérhetővé a legkedveltebb devizapárok az Erste Befektetési Zrt. platformjain keresztül.

A brókercég emellett 2008. szeptember végétől országos rendezvénysorozatot szervez, amely az ügyfelekkel való közvetlen kapcsolattartás mellett a tőzsde- és a tőkepiacok sokszor bonyolultnak vélt világának megismertetését és ezen keresztül a hazai pénzügyi kultúra fejlesztését tűzte célul.