A hét legjobb letölthető szoftverei

Vágólapra másolva!
Ezen a hétvégén a játékoké a főszerep letöltésajánlónkban: a Szoftverbázisról beszerezhet egy ingyenessé tett remek horrorjátékot, a The Sufferinget, de megtalálhatja nálunk kiváló egy off-road-szimulátor, valamint a szuper akció-RPG, a Sacred 2 demóját, utóbbit sajnos egyelőre csak német nyelven. A hasznos programokra vágyóknak találtunk egy klassz töredezettségmentesítőt, ami egyszerre több merevlemezzel is képes dolgozni, az Everything nevű keresővel pedig úgy lehet bármit fellelni a winchesteren, hogy közben nem lassul le az egész PC.
Vágólapra másolva!

Egy börtön önmagában sem túl vidám hely, de ha a rácsok mögé zárva egy földrengés nyomán még lábuk és kezük helyén óriási pengéket viselő mutáns szörnyek is támadnak az emberre, még rosszabbá válik a helyzet. Ebből a szituációból indít a készítők által a héten ingyenesen elérhetővé tett The Suffering című horrorjáték. A játékban egy Torque nevű fegyencet irányíthatunk, akit hátsó nézetben a billentyűzet és az egér kombinációjával lehet vezérelni. Természetesen hullanak a végtagok, szakadnak a zsigerek és literszámra ömlik a virtuális vér, mint a képen is látszik, még főhősünkre is jócskán jut belőle. Éjjel, fülhallgatóval játszva még kissé elavult grafikája ellenére is rémisztő élményt nyújt a program, melyet ennek megfelelően kizárólag felnőtt olvasóinknak ajánlunk.

MOTORM4X

Forrás: [origo]
A játék demójának letöltése (468 MB)

Csupa jót mondhatunk erről a terepjárószimulátorról, amely cseh fejlesztők alkotása: a demó ugyan csak korlátozott területen enged furikázást, ennek ellenére a stílus iránt rajongókat még ez is le fogja kötni egész hétvégére. A legendás Terep2 és az 1nsane nyomdokain lépdeső játékban az elődökhöz hasonlóan nincsenek határok, gyakorlatilag bármerre lehet hajtani - persze szakadékba nem nagyon érdemes. A köves, nehezen bejárható tájon versenyekhez is csatlakozni lehet az ezeket jelző ikonokon áthajtva, s az Entert lenyomva.

Minden tiszteletünk a készítőké, hiszen a grafika remek, és meglepő módon még a gépigény sem egetrengető, Radeon 1600-as videokártyánkon vidáman elfutott a program. Egy tipp a beállításokhoz: ha lassan futna a program, a felbontás kisebbre vételén kívül érdemes bekapcsolni a Settings-ben a Reduced textures opciót. Ha viszont az alaplapra integrált olcsó grafikus lapkánál nagyobb teljesítményű ketyeg a PC-ben, az Advanced shaders-t semmiképp nem érdemes kikapcsolni, mivel a járművek csak akkor törnek a játékban, ha ez aktív.

SACRED 2: FALLEN ANGEL

Forrás: [origo]

A játék német nyelvű demójának letöltése (2 GB)

Sajnos egyelőre csak német nyelvű demó érhető el a Sacred 2-ből, pedig a játék magyar nyelvű változatban kerül majd a boltok polcaira. A sokak által várt akció-kalandjáték olvasóink számára ismerős lehet, ez volt az a program, amelynek készítői a kulisszák mögött betekintést nyújtottak kollégánknak abba, miként kerülnek át a virtuális világba egy valódi mozgásművész mozdulatai. A Sacred 2 története meglepő módon kétezer évvel az első részt megelőzően játszódik, a Fény és az Árny küzdelmét lehet nyomon követni benne. Természetesen a játékmenetet számtalan küzdelem tarkítja, szörnyekből és mágiából sincs hiány, de a játékos minél többet tapasztal, annál jobb képességekre tehet szert. Ha régen a Diablo tetszett, ezt is érdemes kipróbálnia, már csak a gyönyörű grafika miatt is. A demó verzió 15 küldetést tartalmaz, és csak egyszemélyes módban lehet játszani.

EVERYTHING

Forrás: [origo]

A szoftver teljes verziójának letöltése (300 KB)

Korábban már kínáltunk letöltésre hasonló programot, de az Everything nevű ingyenes szoftvert mindenképpen érdemes kipróbálnia a Windows XP-t használóknak. Az alkalmazás egy szupergyors működő kereső, amivel bármilyen, a merevlemezen lévő állományt könnyen, és jóval gyorsabban megtalálhatunk, mint a Windows beépített megoldásával. Előnye a szupergyors működés, a készítők szerint egymillió fájlt durván egy perc alatt képes beindexelni, azaz kereshetővé tenni, hátránya, hogy kizárólag a fájlok neveiben tud keresni, tartalmukban nem - ellentétben például a Google Desktoppal. Cserében viszont gyakorlatilag nem is lehet észrevenni, ha fut a szoftver a gépen, nem terheli le a rendszert.

IOBIT SMART DEFRAG

Forrás: [origo]

A szoftver teljes verziójának letöltése

Sajnos még a Windows Vista esetében sem mentesül a felhasználó attól, hogy időnként töredezettségmentesítse a merevlemez tartalmát, ami jó hatással van a rendszer sebességére, hiszen ha minden féjl darabkái szétszórva helyezkednek el a winchesteren, nehéz azokat összeszednie a fejnek. Ezen segít a defragmentálás, amelyhez a szükséges segédprogram ugyan megtalálható a Windowsban, de találtunk egy jobban használható, ingyenes alternatívát. Legfontosabb extrája, hogy egyszerre nem csupán egy, hanem több partíciót is ki lehet választani indításakor, ami például akkor jön jól, ha éjszakára indítjuk el a feladatot a PC-n, hiszen üresjáratban a teljes tárterületet rendbe lehet rakatni vele automatikusan. A program jól használható ütemezővel is rendelkezik, így akár azt is be lehet állítani, hogy magától kapcsolja be és ki a számítógépet. Windows XP-re és Vistára is érdemes telepíteni.