Vágólapra másolva!
A szentpétervári asztalitenisz-Eb szerdai napján a Pázsy Ferenc, Jakab János kettős szállította a kellemes meglepetést, a 32 közé jutásért 0:2-ről fordított 3:2-re egy jóval esélyesebb lengyel duó ellen. Rossz hír viszont, hogy az Eb-ezüstérmes női csapatból Lovas Petra egy banális sérülés miatt kénytelen volt visszalépni a további versenyektől. A Postás versenyzője a keddi, elvesztett csapatdöntő dühében belecsapott egy ajtófélfába, s ettől úgy bedagadt a keze, hogy már nem játszhat a tornán.

Az Eb-n szerdán reggel egyéniben és párosban is megkezdődtek a küzdelmek, a magyarok elsőként a férfi egyéniben voltak érdekeltek. Csapatunkból csupán Nagy Krisztiánnak kellett játszania már a 128 közé jutásért, ami nem okozott gondot számára, 4:1-re verte a svájci Mahlert. Pázsy Ferenc, Jakab János, Zwickl Dániel és Zombori Dávid egyből a 128-as táblán kapott besorolást. Csütörtökön a 64 közé jutásért Zombori a román Dodean, Pázsy az osztrák Fegerl, Zwickl a német Süss, Nagy az osztrák színekben szereplő Gárdos Róbert ellen lép asztalhoz. Gárdos 38., Süss 42. a világranglistán, így két versenyzőnk is alaposan "belehúzott". Jakab sajnos nem játszik majd az orosz Vlaszov ellen, már régóta húzódó vállsérülése miatt csak a párosra koncentrál.

Férfi párosban sem volt szerencsénk a sorsolásnál. Itt a 32 közé jutásért Zwickl és Zombori a német Ovtcharov, Steger, míg Pázsy és Jakab a lengyel Blaszczyk, Wang, Nagy a horvát Kolarekkel egy párban a luxemburgi Micheli, Ciociu kettőssel akadt össze, s csak a "vegyes" párosban számítottunk esélyesnek. Nagyék nyertek is 3:2-re, s hatalmas bravúrral Pázsyék is győztek, 0:2-ről fordítva 3:2-re verték a lengyel duót. Az ellenfélből Blaszczyk 45. a világranglistán, és férfi párosban háromszoros Eb-ezüstérmes, tavaly is a dobogó második fokán állt. Zwicklék
meccsén sajnos bejött a papírforma, a csapatversenyt megnyerő német válogatott két játékosa 3:0-ra nyert.

"Pázsy Feriék kicsit bátortalanul kezdtek, de a végére nagyon belejöttek. Bízom benne, hogy még mennek néhány kört. A következő fordulóban mindenesetre a Fejer-Konnerth, Lelkes német, szlovák kettős elleni meccsen már inkább ők számítanak esélyesnek" - fogalmazott Harczi Zsolt, a férfiak szövetségi kapitánya.

Női párosban a tavalyi belgrádi Eb-n ezüstérmes, s most első helyen kiemelt Tóth Krisztina, Póta Georgina duó a 32 közé jutásért 3:0-ra nyert a Vaida, Petzner horvát, osztrák egység ellen. "Kezdésnek ideális volt, mert nem kaptunk túlságosan erős ellenfelet, ugyanakkor éppenséggel gyengének nevezhetőt sem. Ezt mutatja az is, hogy az első szettben játszmalabdáról kellett fordítanunk" - nyilatkozta Tóth Krisztina. Tóthék csütörtökön egy moldáv, görög párossal találkoznak.

A Lovas Petra, Pergel Szandra összetételű egységünk már nincs versenyben, Lovas banális kézsérülése miatt már a rajt előtt kénytelen volt visszalépni. A Postás versenyzője még a keddi, elvesztett csapatdöntő után első indulatában belecsapott a folyosón egy ajtófélfába, és az éjjel olyannyira bedagadt a keze - szerencsére a röntgen törést nem mutatott ki -, hogy már nem is léphet asztalhoz a Eb-n. "Nagyon sajnálom a történteket, és az különösen bánt, hogy a
butaságom miatt most Szandi is elesik attól a lehetőségtől, hogy az Eb-n párost játszhasson..." - mondta el Lovas, aki a nap során végig letargikus hangulatban üldögélt a lelátón.

Eb-ezüstérmes csapatunk tartalékja, Li Bin az olasz Wang Yuval összeállva búcsúzott, a megnyert első játszma után 3:1-re kikapott a Veronika Pavlovich, Fagyejeva fehérorosz, orosz duótól. Női egyéniben versenyzőink közül elsőként Póta jutott be a legjobb 64 közé, miután 4:0-ra nyert a lett Vinerte ellen. Később Tóth is 4:0-ra verte az osztrák Petznert, Li Bin 4:1-re a svéd Pettersont, Pergel viszont 4:2-re kikapott a cseh Strbikovától, így ő kiesett.