Jóváhagyta a Bundestag a bankmentést

Vágólapra másolva!
Jóváhagyta a német parlament alsóháza a kormány 500 milliárd eurós pénzügyi mentőtervét. A Bundestag péntek délelőtti vitája után, a név szerinti szavazáson 476 képviselő voksolt a csomag mellett, és 99-en - az ellenzéki Zöldek és a Baloldal pártjának képviselői - ellene foglaltak állást.
Vágólapra másolva!

Az alsóház jóváhagyása után a mentőcsomag a felsőház, a Bundesrat elé került, ott is jóváhagyták, majd a gyorsított eljárás utolsó elemeként Horst Köhler államfő aláírásával a tervezet már péntek délután törvényerőre is emelkedhet, és ezzel életbe lép Németország háború utáni történetének legnagyobb pénzügyi mentőakciója.

A tervezet két fő részből áll. Az egyik: az állam 400 milliárd euró értékben garanciát vállal a bankközi hitelekre, kiolvasztandó a nagy egymás közti bizalmatlanság miatt befagyott bankközi piacot. A másik: további, legföljebb 100 milliárd eurót a kormány a bankok közvetlen pénzügyi megsegítésére irányzott elő, de igen szigorú feltételekkel.

Szó van például az egyébként sem olcsónak szánt hitelösszegnek megfelelő szövetségi tulajdonrészről átmeneti időre, és arról is, hogy a kormányzat beleszólást kap a megtámogatott bank irányításába, stratégiai döntéseibe, a felügyelőbizottság összeállításába, és felmerült a vezetői fizetések és a bónuszok korlátozásának lehetősége is. Peer Steinbrück pénzügyminiszter például felvetette: az állami segítséget igénybe vevő bankok vezetőinek éves fizetése nem haladhatja meg az 500 ezer eurót: ez töredéke a jelenleginek, miközben Michael Glos gazdasági miniszter pedig egyes pénzintézeteket egymással rivalizáló "szicíliai klánokhoz" hasonlított.

A mentőterv összege majdnem annyi, mint a német költségvetés egyévi adóbevétele, de ennek súlyát erősen csökkenti a feltételek szigora: elemzők szerint emiatt várható, hogy a programnak legalább a 70 százalékát soha nem veszik igénybe a pénzintézetek - inkább bevallják majd, hogy nem is olyan rossz a helyzetük, mintsem magukra vegyék az állami gyámkodást, ami szintén nem tenne jót a részvények árának.

A "történelmi" mentőcsomagból hosszú viták és Angela Merkel kancellár személyes meggyőző erőfeszítései után részt vállalnak a tartományok is. A 16 német tartomány miniszterelnöke a kancellárral 35 százalékos részesedésben állapodott meg, az egyes tartományok maximális hozzájárulása ugyanakkor 7,7 milliárd eurónál nem lehet nagyobb.

A pénteki szavazást megelőző vitában az ellenzéki Zöldek, valamint a Baloldal pártjának képviselői egyaránt azzal érveltek: a törvényhozás nem rendelkezik megfelelő befolyással a garanciavállalás, illetve a közvetlen pénzügyi segélyek megvalósulására. Az ezzel kapcsolatban előzetesen elfogadott módosításokat nem tartották kielégítőnek.

Mind a parlamenti vitában, mind azt megelőzően is éles bank-, illetve bankárellenes hangulat bontakozott ki. A parlamenti képviselők - pártállástól függetlenül - élesen bírálták a bankvezetőségeket, mindenekelőtt arroganciával vádolva őket. A képviselők a bankok vezetőit a korábbinál felelősségteljesebb magatartásra és a pénzügyi mentőintézkedések támogatására szólították fel.

Különösen kijutott a bírálatokból a Bundestag pénteki ülésén a Deutsche Bank elnökének, Josef Ackermann-nak. Ackermann egy pénteken megjelent nyilatkozatban kijelentette ugyanis, hogy a kialakult pénzügyi válság miatt lemond idei éves jutalmáról, amely saját szavai szerint több millió eurót tenne ki. Több magas rangú képviselő álszenteskedéssel vádolta a Deutsche Bank igazgatótanácsának elnökét, botrányosnak nevezve, hogy a jelenlegi helyzetben egyáltalán jutalomra gondol. Ackermann jövedelme 14 millió euró volt.