Parkolási ügyek hátráltatják a bíróságot

Vágólapra másolva!
A parkolási ügyek annyi munkát adnak a Pesti Központi Kerületi Bíróságnak, hogy csak jókora késéssel tudja kiküldeni a magánhitelezőknek kitalált fizetési meghagyásokat - derül ki a Népszabadságból.
Vágólapra másolva!

Bár a törvény rendelkezése szerint az adott bíróság köteles lenne harminc napon belül kibocsátani a fizetési meghagyásokat, a Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) ugyanakkor csak jókora - akár többhetes - késéssel küldi ki dokumentumokat.

Fazekas Sándor, a szervezet elnöke azzal indokolta a lemaradást, hogy a parkolási ügyek miatt feltorlódtak az ügyek. Tavalyelőtt évi 40 ezer fizetési meghagyással kapcsolatos ügyet kezelt a PKKB, tavaly már 118 ezret, idén pedig már szeeptemberre elérte ezt a szintet a bíróság - írja a hétfői Népszabadság. A háromszoros terhelést ugyanannyi emberrel kell megoldania a PKKB-nak, vagyis a szóban forgó ügyekben illetékes munkatársaknak naponta akár 150 esetben is dönteniük kell.

A torlódás azzal magyarázható, hogy a Legfelsőbb Bíróság egy határozatában kimondta, hogy a parkolási társaságok a bírság kiszabásának helyén illetékes bíróságon is intézhetik az ügyeiket. A Budapesten tevékenykedő cégek és a nevükben eljáró ügyvédi irodák természetesen éltek a kényelmes lehetőséggel, és a PKKB-ra zúdították az ügyeiket.

A bíróság felmérése szerint a parkoló társaságok által benyújtott fizetési meghagyások 40 százaléka lakóhely alapján a vidéki bíróságokhoz, 25 százalékuk pedig már kerületekhez tartozna. Fazekas szeirnt csak az 2008 első hat hónapjában 8 ezerrel több fizetési meghagyásból adódó ügyet kell tárgyalniuk.

A parkolási cégek és az ügyvédek számára könnyebséget jelentő legfeslőbb bírósági döntés a vidéki autósoknak számára időpocsékolás, mivel nem az otthonukhoz közel eső bíróságra kell járniuk intézkedni, hanem kénytelenek Budapestre utazni.

A vidéki autósok mellett mások is haragszanak a parkolási társaságok által okozott torolódásra, nevezetesen azok a hitelező magánszemélyek, akik csak a PKKB-n keresztül tudják benyújtani a fizetési meghagyásra vonatkozó kérelmüket. A Népszabadság úgy tudja, hogy a parkolási ügyek miatt az ügyvédek nem is javasolják magánügyfeleiknek a fizetéi meghagyást, pedig ez a megoldás praktikus és gyors formája az adósságbehajtásnak.