Majdnem profitot tizedelt a Societe Generale

Vágólapra másolva!
Franciaország harmadik legnagyobb pénzintézete, a Societe Generale az elemzői várakozásoknál rosszabb harmadik negyedéves eredményt tett közzé, profitja 84 százalékot esett a 2007-es hasonló időszakához képest.
Vágólapra másolva!

A bank a rossz hitelügyletek miatt komoly veszteségleírásokra kényszerült, és ez érzékenyen érintette a profitot, amely így 1,12 milliárd euróról 183 millió euróra csökkent. A 12 Bloomberg által megkérdezett szakértő konszenzusa 581 millió euró volt, tehát az elemzők több mint háromszorosát várták a ténylegesen realizált nyereségnek.

Az utolsó három hónapban a bank 1,4 milliárd eurós veszteségleírásra kényszerült, amibgől 447 millió a Lehman Brothers csődjéhez köthető. Frederic Oudea vezérigazgató új könyvelési szabályok bevezetéséről határozott, amelyek kevésbé szigorúak a veszteségleírások tekintetében. A cég ezzel a Deutsche Bank példáját követi, a német pénzintézet ugyanis hasonló intézkedéssel nem várt 435 millió eurós nyereséget mutatott ki - tájékoztat a Bloomberg internetes oldal.

Kelet-Európától várják a "csodát"

A cég részvényei az utóbbi egy hónapban 32 százalékot estek a párizsi tőzsdén, és tíz éve nem álltak olyan alacsony árfolyamon, mint október 29-én. Ebben szerepet játszik, hogy a bank kockázatai jelen tősen emelkedtek Oroszországban és a kelet-európai réségben, márpedig elemzők szerint a profit egyötöde ebben a térségben keletkezik. A Societe Generale azonban továbbra is a régió Nyugat-Európánál gyorsabb növekedésével kalkulál. Annyit mindenesetre megszellőztettek, hogy Romániában körültekintőbbek lesznek a hitelezéssel, hogy az ügyletekből származó veszteségeket mérsékeljék.