Filmkamerát a digitális fényképezőből

Vágólapra másolva!
Mivel a Canon és a Nikon legújabb digitális tükörreflexes gépei már HD-videózásra is alkalmasak, a tartozékgyártók nekiláttak olyan kiegészítőket tervezni, amelyekkel profi kamerának használhatók a fényképezők.
Vágólapra másolva!

Most, hogy az első, HD-videózásra is alkalmas digitális tükörreflexes gépek piacra kerültek, két tartozékgyártó is úgy gondolta, érdemes a profi filmezést segítő tartozékokat tervezni a készülékekhez. A Redrock és a Zacuto a két első olyan cég, amelyek kimondottan a Canon 5D Mark II és a Nikon D90 videós képességeit segítő felszereléseket hoznak forgalomba.

A Redrock DSLR Cinema Bundle a Canon masinájához készült. A masszív fém keret biztonságosan rögzíti a kamerát, a vállon való hordozását, vagy rögzítését is segíti, és a filmkamerákon megszokott 35 milliméteres objektívet is megtartja a hozzá tartozó árnyékolókkal. A kiegészítő tetszés szerint modulárisan bővíthető a szükséges tartozékokkal, a gépet pedig szükség esetén pillanatok alatt ki lehet kapni belőle.

Forrás: Redrock.com
A Redrock drága játékszere

Ha valaki kételkedne benne, hogy mire képes a Canon 5D filmfelvevőként, annak érdemes megnézni Vincent Laforet Pulitzer-díjas fotóművész kisfilmjét (Reviere), amely egy hasonló felszerelés, és persze egy több millió forintos objektív-készlet, no meg egy profi stáb segítségével készült (a werkfilmje itt látható). A filmes képességeket bemutatandó a Canon már egy esküvői filmetűdöt is közzé tett a weboldalán, amely valamivel egyszerűbb körülmények között készült.

A meggyőző demók ellenére valószínű, hogy a körülbelül félmillió forintos szettet csak az egészen elvetemült hobbisták, netán a különlegességekre vágyó szakmabeliek vásárolják majd meg. Igaz, az alapgép (váz) 470 ezer forintos árához képest ez már nem is nagy befektetés.

Forrás: Zacuto
Vállra vehető Zacuto szett

A Redrock után másodikként a videós felszerelésekre specializálódott Zacuto tette alkalmassá néhány kameramanoknak szánt vállra vehető, rázkódáscsökkentő felszerelését a digitális videós DSLR-ek befogadására, így ez a Nikon D90-nek is használható. A DOF Docu Baseplate kit induló ára 1250 dollár, vagyis jelenlegi árfolyamon 260 ezer forint, vagyis valamivel többe kerül, mint az olcsóbbik, D90-es fényképező, de ez is gazdagon variálható, bővíthető különböző kiegészítőkkel.