Története során először veszteséges az ING

Vágólapra másolva!
Működésének 17 éve alatt még sohasem jelentett negyedéves veszteséget az ING, most viszont rögtön félmilliárd euró körülit. A cég a későbbiekben is lesújtó eredményekre számít.
Vágólapra másolva!

Az ING Group pénzügyi csoport 478 millió eurós veszteséget szenvedett el ez év harmadik negyedében, a tavalyi év azonos időszakának 2,31 milliárd eurós eredményével szemben. A leírások másfél milliárd eurót tettek ki, és az év utolsó negyedére is áthúzódhatnak.

A Bloomberg hírügynökség szerint az ING 1991-es megalapítása (két elődjének egyesülése) óta ez a holland bankcsoport első (negyedéves) vesztesége, amelyet a részvénypiacok meredek esése, a hitelek drágulása, az ingatlanárak csökkenése és több bank tönkremenetele együttesen okozott.

Michel Tilmant vezérigazgató az ingatlanárak további lemorzsolódására, viharos piaci mozgásra számít, ami - mint mondta - befolyásolja majd a negyedik negyedévi eredményt, a kedvezőtlenebb gazdasági feltételek pedig nyomást fejtenek majd ki a 2009 évi eredményre.

Az ING legutóbb október 17-én ismertette a befektetőkkel, hogy 500 millió euró körüli veszteségre számít az idén. E bejelentés után a csoport 10 milliárd eurós tőkeinjekcióban részesült a holland államtól.

A társaság részvényei 8,08 euró zártak kedden. A cég piaci értékének mintegy 70 százalékát vesztette el az idén, jelenlegi tőkepiaci értéke 17 milliárd euró körül mozog.