Vágólapra másolva!
Az élvonalbeli klubok ugyan csak a harmadik fordulóban csatlakoznak majd az angol FA-kupa küzdelmeihez, azonban a sorozatban már az előcsatározások során is jó néhány meglepetés született. A kupában nagy hagyományuk van az "óriásölőknek", és a tulajdonképpeni főtáblára négy amatőr egyesület is felkerült - akad közöttük ötöd- és hetedosztályú csapat is, egyikük pedig a hét végén az egykoron európai élcsapatnak számító Leeds Unitedet búcsúztatta.

Az FA-kupa a labdarúgás történetének legrégebbi hivatalos versenysorozata, és kiírása a kezdetek óta nem sokat változott: a kupában minden angol egyesület részt vehet, legyen szó amatőr vagy profi klubról.

Ennek köszönhetően elképesztő számú egyesület adja le nevezését a sorozatra: az előző szezonban 731 együttes indult harcba a végső győzelemért, a mostani idényben pedig ezt is sikerült felülmúlni, ezúttal ugyanis 762 klub részvételi szándékát fogadták el. Többségük persze az első fordulót sem éli meg, és a legtöbb amatőr gárda számára már az is hatalmas eredmény, ha odáig eljutnak, hogy összemérhessék erejüket egy profi egyesülettel.

Ezzel együtt az FA-kupában nagy hagyománya van az "óriásölőknek", vagyis az olyan kiscsapatoknak, amelyek amatőrként is el tudnak búcsúztatni pár profi gárdát. Utoljára az 1988-89-es idényben fordult elő, hogy egy amatőr csapat élvonalbeli együttest búcsúztatott: akkor a Coventry City volt az áldozat, mivel kikapott az ötödosztályú Sutton Unitedtől.

Szintén emlékezetes a Wimbledon menetelése: az akkor még amatőr klub 1975-ben a harmadik körben idegenben győzte le az első osztályú Burnleyt, majd a következő körben az aktuális bajnokcsapattól, a Leeds Unitedtől is csak megismételt mérkőzésen kapott ki. Amatőr gárda az ötödik körnél még sohasem jutott tovább, a legalacsonyabb osztályú együttes, amely valaha is eljutott a harmadik körig, a Chasetown volt. Az előző szezonban a nyolcadik divízióban szereplő csapatot a Cardiff City állította meg.

Getty Images

Tárgyalás: tipikus brit csata a szebb napokat megélt Wycombe Wanderers ellen

A mostani kiírásban ilyen alacsonyan jegyzett gárda nem jutott el eddig, de négy amatőr együttes már biztosan ott lesz a harmadik fordulóban, további három pedig csatlakozhat hozzájuk - ők még küzdenek a továbbjutásért. A Blue Square Premier League-ben, azaz az ötödik osztályban vitézkedő Kettering Town az újrajátszás során a Notts Countyt fogadja majd, az egy divízióval lejjebb, azaz a Blue Square League North-ban szereplő Blyth Spartans a Bournemouth, a Droylsden pedig a Chesterfield ellen harcolhatja ki, hogy bejusson a következő fordulóba.

Négy amatőr gárda viszont máris kiharcolta, hogy januárban is pályára léphessen az FA-kupában, és a legnagyobb meglepetést közülük a Histon okozta, amely a szebb napokat is megélt Leeds Unitedet győzte le a hét végén 1-0-ra. A leedsiek jelenleg ugyan "csak" a harmadosztályban szerénykednek, de mégis csak sokszoros korábbi bajnokcsapatról van szó, amely hét évvel ezelőtt még BL-elődöntőt játszott - amikor mostani ellenfele a nyolcadik osztályban szerénykedett.

Most viszont az immár ötödosztályú Histon legyőzte a leedsieket, köszönhetően a civilben postásként dolgozó középhátvéd, Matt Langston találatának. A csatár Danny Wright egyébként asztalosként keresi kenyerét, a csapatkapitány Mat Mitchel-King pedig modellként dolgozik...

De nem a Histon lesz az egyetlen ötödosztályú együttes januárban a mezőnyben: a Barrow az egy divízióval feljebb szereplő Brantfordot ütötte ki, a Torquay United pedig a szintén amatőr Oxford Unitednél bizonyult jobbnak. Az elsőszámú óriásölőnek a jelenlegi kiírásban viszont az Eastwood Town bizonyult, amely jelenleg a Northern Premier League-ben szerepel, amely a hetedosztályban számít Angliában.

Getty Images

Befejezés: óriási ünneplés, emberek, már két kört ment az Eastwood Town az FA-kupában!

A klub a hét végén a negyedik vonal listavezetőjét, a Wycombe Wandererst győzte le 2-0-ra, így története során először eljutott a harmadik fordulóba az FA-kupában. A település egyébként Nottinghamhez közel fekszik, így nem csoda, hogy a csapatot szoros kötelékek fűzik a Foresthez: az egykori sokszoros válogatott csatár, Tony Woodcock is megfordult az Eastwood Townban a jelenlegi keretben pedig két olyan labdarúgó is akadt, aki profiskodott a Forestben.

www.infosport-focivilag.hu