Bankgaranciával megmenthtők a kkv-k

Vágólapra másolva!
A jelenlegi 10-15 százalékos bankgarancia 5 százalék alá csökkentése nagyon sok építőipari kis- és középvállalatot (kkv) menthetne meg a jelenlegi építőipari válságban a csődtől - mondta el Kemény Péter, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) alelnöke az MTI-nek pénteken.
Vágólapra másolva!

Az alelnök kijelentette: az építőipari vállalatoknak a kialakult gyakorlat szerint, a teljes vállalkozási díj 10-15 százalékát bankgaranciába kell tenniük, ami több milliárd forintos megbízások esetén finanszírozhatatlan. Amennyiben az állam egy jogszabály keretén belül 5 százalék alá csökkentené a bankgarancia mértékét, összesen 20-30 milliárd forint forrás szabadulhatna fel a vállalatoknál. Mindez nem igényelne költségvetési hozzájárulást, azonban számottevően enyhíthetné a kkv-k likviditási gondjait - tette hozzá Kemény Péter.

Az ÉVOSZ elnöke arról is tájékoztatott, hogy, a magánszektorban óriási az építőipar területén számos építkezést hagytak félbe vagy el sem kezdtek.

Kiemelte, hogy fontos volna az európai uniós projektek felgyorsítása, mivel a 2007-2013-as időszak első két éve alatt még nem kezdődött meg egyetlen projekt megvalósítása sem. Ezzel szemben a szakember nem tartja az építőipari vállalatok számára segítségnek azt a politikusok által gyakran hangoztatott törekvést, hogy az uniós projektekre 40 százalékos előleg legyen adható. Ez a pénz nem jutna el hamarabb az építési vállalkozásokhoz, mivel azt a projektet megnyerő fél - az állam vagy az önkormányzat - kapja, nem pedig a kivitelező építőipari vállalat.

A bankgarancia lecsökkentése és az uniós projektek felgyorsítása mellett kiemelkedően fontos volna az építőipar számára az is, hogy az állam és az önkormányzatok ne a jelenleg megszokott 60-180 nap alatt fizessenek ki egy elkészült projektet - emelte ki Kemény Péter. Ez a késés az elismert számlák kiegyenlítésében kezelhetetlen és számos kkv csődjéhez vezethet. Az ÉVOSZ alelnöke kiemelte: a kisebb vállalatok életben maradásához elengedhetetlen, hogy legfeljebb 30-45 nap alatt hozzájuthassanak a pénzükhöz.

Annak ellenére, hogy az állam a jövő év közepétől kezdve fizet késedelmi kamatot, ha nem teljesít időben, nem javul majd az építőipari cégek helyzete. Kemény Péter elmondta: a projektek nagy részében a szerződés kiköti, hogy az állam legfeljebb 180 napon belül köteles kiegyenlíteni a számlákat, így ezekre csak ezen időszak letelte után vonatkozna késedelmi kamat.