Leminősítették Görögországot

Vágólapra másolva!
Az elsőrendű adósi sáv alsó szélére rontotta Görögország szuverén kockázati besorolását szerdán a Standard & Poor's, amely az elmúlt napokban az euróövezet más tagállamait - köztük alapító országokat - is adósosztályzatuk leminősítésének lehetőségére figyelmeztetett.
Vágólapra másolva!

A világ legnagyobb hitelminősítőjének szerdai londoni közleménye szerint a hosszú és rövid futamú görög adósbesorolás az eddigi "A/A-1"-ről egy fokozattal "A mínusz/A-2"-re romlik, stabil kilátással. Az S&P a múlt héten vette rövid időn belüli leminősítés lehetőségére figyelmeztető negatív figyelőlistára a görög adósságot.

Ha a hosszú távú görög adósbesorolás innen tovább romlik, azzal Görögország - a régebbi eurótagállamok közül elsőként - átkerülne a már csak megszorításokkal befektetőinek tekintett, közepes "BBB" sávba.

Hiába tagok az euróövezetben

A szerdai leminősítéshez fűzött londoni indoklásban a Standard & Poor's azt írta: jóllehet a görög adósbesorolást továbbra is alátámasztja az euróövezeti tagság, a globális pénzügyi és gazdasági válság azonban gyorsította a görög gazdaság alapszintű versenyképesség-romlásának folyamatát.

A folyómérleg-hiány tavaly becslések szerint elérte a GDP-érték 14 százalékát és növekszik. Az országot rossz közfinanszírozási helyzetben éri a gazdasági visszaesés: az államháztartási hiány 2008-ban a hazai össztermék-érték arányában elérte a 3,5 százalékot, az államadósság-ráta pedig 94,1 százalék volt, áll az S&P elemzésében.

Teljesíthetetlen hiánycél

A hitelminősítő szerint a 2009-re kitűzött 2 százalékos államháztartási hiánycél teljesíthetetlen; a cég saját becslése az, hogy a görög központi deficit az idén 4 százalék fölé emelkedik, és valószínűtlen, hogy 2012-ig jelentősen javulna erről a szintről. Ennek alapján a Standard & Poor's londoni elemzői azt várják, hogy a bruttó államadósság 2011-ig átlépi a GDP-érték 100 százalékát.

Az S&P az elmúlt napokban más euróövezeti szuverén adósokat is fegyelmeztetett kockázati besorolásaik leminősítésének lehetőségére, köztük Spanyolországot és Írországot. Portugáliát a cég e héten negatív besorolási figyelőlistára helyezte, ami azt valószínűsíti, hogy a portugál adósosztályzatot is hamarosan rontani fogja.

Egy másik nagy hitelminősítő, a Moody's Investors Service szintén e héten pozitívról stabilra rontotta Belgium - az egyik leggazdagabb euróövezeti tagállam - "Aa1"-es adósbesorolásának kilátását, vagyis levette a napirendről a belga szuverén adósi osztályzat javítását. A Moody's a pénzügyi válság valószínűleg elhúzódó makrogazdasági hatásaira és a 90 százalékos GDP-arányos belga államadósság-ráta érdemi csökkenésének csekély valószínűségére hivatkozott.

A Standard & Poor's a minap megerősítette Németország lehető legmagasabb, "AAA" besorolását, de ehhez fűzött elemzésében tett utalást arra, hogy a legnagyobb euróövezeti gazdaság adósosztályzata is nyomás alá kerülhet, ha a költségvetésre túl nagy terhet rónak a gazdaságösztönző intézkedések.