V, L vagy W alakja lesz a recessziónak?

Vágólapra másolva!
V-alakú recesszió a legvalószínűbb Európában, vagyis a meredek visszaesést viszonylag gyors kilábalás követheti, mondták szerdán Londonban a Standard & Poor's szakelemzői.
Vágólapra másolva!

A világ legnagyobb hitelminősítőjének Londonban megrendezett telekonferenciáján, amelyen az európai gazdasági kilátásokat taglalták, az S&P térségi elemzői azt mondták: a cég általánosan használt jelenlegi előrejelzése az európai gazdasági aktivitás "V" alakot követő irányát tartja a legvalószínűbbnek.

Jean-Michel Six, a Standard & Poor's európai főközgazdásza a szemináriumon elismerte: kihívást jelent megjósolni az európai recesszió mértékét és hosszát, mivel az euróövezet még soha nem volt recesszióban, és a többi európai gazdaság sem élt át tényleges gazdasági visszaesést az utóbbi húsz évben.

L-alak?

Six kiemelte azt is, hogy többféle prognózis létezik, vannak elemzők akik "L" formájú, vagyis meredek visszaesés után hosszasan elnyúló európai recessziós pályát várnak. - Mi azonban a V-táborban vagyunk - mondta.

Az S&P szakelemzője szerint a cég központi előrejelzése az, hogy Nagy-Britannia és a kontinentális Európa együtt számolt GDP-értéke - a legutóbbi csúcstól a várható mélypontig mérve - a II. világháború óta nem tapasztalt meredekségű ívben esik vissza. Ez az időszak azonban rövid lesz, és az év vége felé "már megjelennek a fellendülés első jelei", mondta a Standard & Poor's európai főközgazdásza.

A hitelminősítő mind az Egyesült Államokban, mind Európában 10 százalék közelébe emelkedő munkanélküliséget is jósol ez idő alatt.

Dicsérik Kínát

A vezető elemző szerint az S&P a 2009 végétől várt élénkülés egyik fő tényezőjének a világkereskedelemben általa valószínűsített "kedvező fejleményeket" tartja. Jean-Michel Six különösen dicsérően szólt a kínai gazdaságélénkítő intézkedésekről.

További tényezőként említette a pénzügypolitikai enyhítéseket. Szerinte a brit jegybank 0,5-1 százalék közötti szintre viszi le a jelenlegi, 1,5 százalékos történelmi mélypontról alapkamatát, és jóllehet az euróövezeti jegybank "valószínűleg nem megy 1 százalék alá", még ez a szint is további 1 százalékpontos enyhítést jelentene.

Ehhez járulnak a költségvetési ösztönzők, amelyek bármilyen szerény mértékben is, de hozzájárulnak a belső fogyasztás élénkítéséhez.

A Standard & Poor's szakértője azonban az igazán erőteljes élénkítő tényezők között említette a nyersanyagárak "összeomlását", hangsúlyozva, hogy az olajárak a januárral zárult fél évben 80 százalékot zuhantak. Jean-Michel Six szerint ez jó eséllyel "zéróhoz nagyon közeli szintre" viszi le az inflációt Európában az idén, és komoly mértékben növeli a fogyasztói vásárlóerőt a fejlett európai gazdaságokban.

Mindezek alapján a Standard & Poor's előrejelzése az, hogy az euróövezeti gazdaság GDP-értéke az idén 1,8 százalékkal csökken, 2010-ben azonban már 1 százalékkal növekszik, mondta a cég európai főközgazdásza.

V vagy W?

A szakértő ugyanakkor elismerte: annak is megvan a jelentős kockázata, hogy az európai recesszió áthúzódik 2010-re, és "V" helyett "W" alakú aktivitási pálya alakul ki, vagyis a visszaesést követő rövid fellendülés után újabb visszaesés következik, mielőtt az európai gazdaság ténylegesen ismét magára találna.

A londoni elemzői közösségben konszenzus van abban, hogy az euróövezet az idén recesszióban lesz, de ennek mélységéről és a kilábalás üteméről eltérnek az előrejelzések.

Az Economist Intelligence Unit (EIU) - a világ legnagyobb, nem befektetési banki jellegű gazdaságelemző háza - által Londonban kiadott legújabb, 2009 januárjára szóló átfogó havi világgazdasági prognózis szerint például az euróövezetben 1,2 százalékos GDP-visszaesés lesz 2009-ben, és a cég 2010-ben is mindössze 0,5 százalékra élénkülő növekedéssel számol.