Kelet-Európáért lobbiznak az EU-nál a bankok

Vágólapra másolva!
A kelet-európai országok fokozottabb segítését kérte nemzetközi kereskedelmi bankok egy csoportja az Európai Bizottságtól, erősítette meg a brüsszeli testület szóvivője csütörtökön az erről szóló sajtóértesüléseket.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Amelia Torres elmondta, Joaquín Almunia biztos még novemberben kapott egy ilyen természetű levelet. Leszögezte, a brüsszeli bizottság osztja azokat az aggodalmakat, amelyek a pénzügyi válságnak az euróövezeten vagy akár a teljes Európai Unión kívüli országokra tett hatására vonatkoznak.

Jelezte, hogy az unió több eszközzel próbál segíteni a nehéz helyzetbe került országoknak, köztük azzal a különalappal, amelyet e célra hoztak létre az eurózónán kívüli EU-tagok számára. Ebből nyújtottak támogatást Magyarországnak és Lettországnak. Emellett Brüsszel az Európai Beruházási Bank (EIB) szerepvállalásának növelésére is ösztönöz, és szükség esetén igyekszik gyorsítani a felzárkóztatást célzó uniós támogatások odaítélését.

Torres a levélírók közül nem nevezett meg egyetlen bankot sem, és nem közölte az érintett pénzintézetek számát. A Financial Times című brit napilap csütörtöki számában úgy értesült, hogy kilenc bankról van szó, köztük az osztrák Raiffeisen és Erste Bank, a belga KBC, a német Bayern Landesbank, az olasz Unicredit és Intesa Sanpaolo.

Sajtóértesülések szerint a bankok egyebek között azt szeretnék elérni, ha Brüsszel nagyobb koordináló szerepet játszana a válság térségbeli hatásainak kivédésében, illetve segítene abban is, hogy az érintett országok minél hatékonyabb stabilizáló intézkedéscsomagokat dolgozzanak ki.