Külföldön terjeszkedne az orosz vodkagyár

Vágólapra másolva!
A Russian Standard (RS) orosz vodkagyártó cég új piacokra akar betörni. Az RS tulajdonosa Rusztam Tariko, az orosz milliárdos, aki új terveivel a davosi Világgazdasági Fórumon állt elő.
Vágólapra másolva!

A vodkagyár azért kényszerül módosítani tervein, mert a hitelválság miatt számos kiskereskedő nem fizeti ki a szállítmányokat. Az orosz kiskereskedők egy részéről van szó a Bloomberg hírügynökség szerint, akik 2008-as számlákat "felejtettek el" kiegyenlíteni.

Az RS most a Russian Standard márka brazíliai, kanadai, indonéziai és más országbeli bevezetésétől reméli a forgalom felfutását.

Terveik szerint a forgalom jelentősen emelkedhet, méghozzá 30-50 százalékkal.

A növekedés 2008-ban 10 százalékra csökkent, a korábbi évek 40 százalékos bővüléséhez képest - minderről maga Tariko beszélt egy davosi interjúban, amelyet a Világgazdasági Fórumon adott Svájcban.

Szavai szerint a Russian Standardnak le kellett állítania bizonyos szállítmányokat, miután aggódnak ügyfeleik fizetőképessége miatt. Hozzátette: cége tárgyalásokat folytat más orosz gyártókkal újabb vodkamárkák megvásárlásáról.

Tariko az orosz szupergazdagok listáján a 36. helyet foglalja el a Forbes magazin összeállítása szerint. Vagyona 3,5 milliárd dollárt ér becslések szerint. Cége, a Russian Standard Corp. nemcsak egy vodkagyárral rendelkezik, hanem az áruk terítésével is foglalkozik. A disztribúció egyébként Tariko holdingjának központi tevékenysége volt, ezután vásárolt vodkagyárat, sőt alapított bankot később a milliárdos.