Olcsóbb az agrárhitel a Commerzbank ügyfeleinek

Vágólapra másolva!
Megállapodást írt alá a Commerzbank és az Agrár-vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA), így a pénzintézet ügyfelei az AVHGA kedvezményes garanciavállalása mellett juthatnak pénzügyi forráshoz - közölte a Commerzbank hétfőn az MTI-vel.
Vágólapra másolva!

Az Commerzbank ügyfelei a pénzintézet és az Agrár-vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány által aláírt megállapodásnak köszönhetően a működésükhöz, beruházásaikhoz szükséges finanszírozást az AVHGA kedvezményes díjon elérhető garanciavállalása mellett vehetik igénybe - olvasható a közleményben.

Az együttműködés révén a bank ügyfelei 30-500 millió forint értékű hitelt vehetnek fel, és a garanciavállalás akár hosszú lejáratú beruházási hitelhez is kapcsolható. Az AVHGA készfizető kezességnyújtásának díja a piacon a legkedvezőbb, mértéke a futamidő és a hitelösszeg függvényében 0,5 és 1,3 százalék között mozog. Az AVHGA-garancia a teljes banki finanszírozási termékpaletta mögé állítható, így a hitelen túl bankgarancia, faktoring-szolgáltatás és egyéb termékek mögé is igényelhető.

Az Agrár-vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány mögött költségvetési garancia áll, amely kisebb kamatfelárat és olcsóbb finanszírozást eredményezhet. Ezen kívül azok a cégek is hitelhez juthatnak, amelyek a korábbi hitelbírálatok során nem kaphattak pozitív finanszírozási ajánlatot.

A Commerzbank az együttműködés keretében 2009 során milliárdos nagyságrendű, garanciával támogatott hitelkihelyezéssel számol - idézi a közlemény Kozma Andrást, a pénzintézet elnök-vezérigazgatóját.

Az Agrár-vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány 1991-ben, Magyarország első hitelgarancia intézményeként jött létre, megkönnyítve a magyar vidéki vállalkozók előtt a hitelfelvétel lehetőségét. Az alapításban részt vett a Földművelésügyi Minisztérium, valamint öt pénzintézet (az Agrobank Rt., a Budapest Bank Rt., a Magyari Hitelbank Rt., a Mezőbank Rt., valamint az Országos Kereskedelmi és Hitelbank Rt.).

1993 és 2007 között bankok, hitelintézetek, önálló és független takarékszövetkezetek, valamint a takarékszövetkezeti integrációhoz tartozó takarékszövetkezetek jelentős része csatlakozott az alapítványhoz. 2006-tól pénzügyi lízing és faktoring tevékenységet végző pénzügyi vállalkozások számára is lehetőség van az alapítvánnyal való együttműködésre. Az alapítvány 2008. január 1. óta pénzügyi vállalkozásként működik.

Az AVHGA 2007-ben 39 milliárd forint hitelösszeghez nyújtott garanciát. 2008 júniusának első hetéig az alapítvány mintegy 28 milliárd forint hitelhez nyújtott készfizető kezességet.